-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Australijoje sužlugdytas sąmokslas Kalėdų dieną surengti virtinę išpuolių

Po virtinės areštų ir kratų visoje Australijoje šalies policija sužlugdė „Islamo valstybės“ (IS) įkvėptą sąmokslą Kalėdų dieną surengti sprogdinimus Melburno centre, penktadienį pranešė pareigūnai.
Australijos pareigūnai
Australijos pareigūnai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viktorijos policijos vyriausiasis komisaras Grahamas Ashtonas sakė, jog sulaikyti asmenys per atakas judriose miesto vietose, tarp jų – Flinderso gatvės geležinkelio stotyje, Federacijos aikštėje ir Šv. Pauliaus katedroje, taip pat planavo panaudoti peilius bei šaunamąjį ginklą.

„Dvi praėjusias savaites vykdėme kriminalinį tyrimą dėl, kaip manome, teroristinio sąmokslo planavimo, – sakė jis spaudos konferencijoje. – Manome, kad buvo ketinama įvykdyti tai, ką vadiname įvairių metodų ataka, galbūt – Kalėdų dieną. Manome, kad per tą ataką turėjo būti panaudoti sprogmenys, ir surinkome tai paremiančių įrodymų.“

Planuotos atakos taikiniai yra miesto širdyje, trijose turbūt garsiausios Melburno sankryžos kampuose, kur paprastai būna daug vietos gyventojų ir turistų.

Ta vieta yra netoli nuo Melburno kriketo stadiono, kur gruodžio 26 dieną iki 100 tūkst. žmonių turi stebėti Australijos ir Pakistano rungtynes, ir netoli vietos, kur sausio mėnesį prasidės Australijos „Didžiojo kirčio“ serijos teniso turnyras.

Reiduose dalyvavo 400 gerai ginkluotų policininkų. Iš septynių penktadienį ryte areštuotų asmenų penki vyrai buvo sulaikyti, o du – paleisti nepateikus jiems kaltinimų. Visi jie buvo ne vieną savaitę stebimi.

G.Ashtonas sakė, kad keturi iš sulaikytųjų yra gimę Australijoje ir turintys libanietiškų šaknų, o penktasis yra Egipte gimęs Australijos pilietis. Visi jie yra dvidešimt kelerių metų amžiaus.

„Manome, kad jie tikrai radikalizavosi patys, bet buvo įkvėpti ISIS ir jos propagandos“, – sakė pareigūnas, paminėdamas alternatyvų IS akronimą.

„Manome, kad tai būtų buvusi didžiulė ataka. Neabejotinai“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius