Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos policija surengė reidą visuomeninio transliuotojo būstinėje

Australijos policija trečiadienį surengė reidą visuomeninio transliuotojo ABC būstinėje. Tai buvo jau antra per 24 valandas policijos operacija žiniasklaidos atžvilgiu, surengta vykdant tyrimą dėl nutekintos jautrios informacijos. 
Australijos policijos reidas visuomeninio transliuotojo būstinėje
Australijos policijos reidas visuomeninio transliuotojo būstinėje / „Scanpix“/AP nuotr.

ABC vadovybė informavo, kad policija surengė kratą transliuotojo būstinėje Sidnėjuje. Tyrėjų taikiklyje atsidūrė trys žurnalistai, 2017 metais dalyvavę rengiant vieną tiriamąjį reportažą.

2017-aisiais ABC gavo vyriausybės dokumentų, iš kurių paaiškėjo, kad Australijos specialiosios pajėgos Afganistane nukovė nekaltų vyrų ir vaikų.

Australijos federalinė policija pranešė, kad krata surengta tiriant įtarimus, kad pažeidžiant 1914 metų Nusikaltimų akto nuostatas buvo paskelbta įslaptinta medžiaga.

Antradienį policija surengė reidą vienos žurnalistės namuose Kanberoje. Tyrimas jos atžvilgiu atliekamas dėl reportažo, kuriame buvo detaliai atskleistos valdžios pastangos įgyti teisę šnipinėti Australijos piliečius jų namuose.

Abu reportažai buvo parengti remiantis jautria ir potencialiai įslaptinta medžiaga ir įstūmė valdžią į itin nemalonią padėtį.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas pasistengė atsiriboti nuo policijos reidų, surengtų nepraėjus nė trim savaitėms po jo perrinkimo naujai kadencijai. Anot premjero, tai policijos, o ne vyriausybės reikalai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Scottas Morrisonas

„Australija tvirtai tiki žiniasklaidos laisve. Mes turime aiškias taisykles žiniasklaidos laisvei užtikrinti“, – sakė vyriausybės vadovas per vizitą Londone.

„Taip pat yra aiškios taisyklės, ginančios Australijos nacionalinį saugumą. Visiems derėtų vadovautis visais šiais įstatymais, priimtais mūsų parlamento“, – sakė jis.

Australijos žiniasklaidos, pramogų ir meno susivienijimas išreiškė pasipiktinimą žurnalistės namuose surengta krata.

Anot šios profesinės sąjungos, tai „pasipiktinimą kelianti ataka prieš žiniasklaidos laisvę, kuria siekiama nubausti žurnalistę už tai, kad vadovaudamasi viešuoju interesu paskelbė teisėtą naujienų reportažą“.

Nors Australijos žiniasklaida faktiškai yra nepriklausoma nuo politinio kišimosi, griežti įstatymai, teismų draudimai skelbti informaciją bei valstybės saugumo nuostatai daro poveikį tam, kas skelbiama spaudoje, televizijoje ar radijuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius