Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos premjerą nuvertusį politiką įtraukė auklių užsieniečių skandalas

Australijos vidaus reikalų ministras penktadienį vis labiau spaudžiamas oficialiai paaiškinti, kodėl asmeniškai įsikišo, kad padėtų „au pair“ auklėms iš Prancūzijos ir Italijos, kai buvo atšauktos jų turistinės vizos.
Peteris Duttonas
Peteris Duttonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Peteris Duttonas, praėjusią savaitę iš ministro pirmininko posto Malcolmą Turnbullą išvertusio Liberalų partijos perversmo varomoji jėga, griežtai neigė padaręs ką nors neteisėta.

Tačiau skandalas auga, ir vienas Senato komitetas opozicijos politikų prašymu kitą savaitę tirs P.Duttono sprendimus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malcolmas Turnbullas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malcolmas Turnbullas

Vienu atveju P.Duttonas 2015 metų lapkritį, kai buvo imigracijos ministras ir rėmė griežtosios linijos politiką, pasinaudojo savo diskrecine valdžia, kad būtų paleista sulaikyta prancūzė ir kad jai būtų leista likti šalyje.

Tai buvo padaryta jo biurui gavus Australijos futbolo lygos boso Gillono McLachlano prašymą, rodo dokumentai, paskelbti pagal informacijos laisvės principą.

Pranešama, kad moteris planavo gyventi ir dirbti aukle G.McLachlano giminaičio šeimoje, bet atvykusi neturėjo reikiamų dokumentų.

Nacionalinis transliuotojas ABC ir kitos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad P.Duttono įsikišimas taip pat padėjo vienai turtingai šeimai, aukojusiai Liberalų partijai.

Opozicinė Leiboristų partija reikalauja paaiškinti, ar šeimos finansinės aukos partijai paveikė P.Duttono sprendimą paleisti tą moterį.

Ketvirtadienį paaiškėjo atvejis ir dėl moters iš Italijos, kuri 2015 metais buvo sulaikyta Brisbano oro uoste, pasieniečiams įtarus, kad ji planuoja dirbti aukle pažeisdama savo turistinės vizos taisykles.

P.Duttonas anuliavo šį sprendimą ir tai buvo naudinga vyro, su kuriuo jis dirbo policijoje prieš pasukdamas į politiką, šeimai, rodo nutekinti dokumentai, kuriuos citavo ABC ir kitos žiniasklaidos priemonės.

Kritikai šiuos atvejus gretino su P.Duttono tvirtu įsipareigojimu pagal griežtą Kanberos imigracijos politiką laikyti prieglobsčio prašytojus sulaikymo centruose užsienyje.

Tačiau pats P.Duttonas penktadienį tvirtino, kad tai buvo „sveiku protu“ pagrįsti sprendimai.

„Priimu sprendimą, kuris, kaip manau, puikiai atitinka mūsų šalies interesus. Darau tai kasdien, vizomis, – komerciniam radijui 2GB sakė jis. – Tai ir yra visa ministro įsikišimo priežastis: manai, kad departamentas priėmė netinkamą sprendimą.“

Atskirame pareiškime jis pridūrė, kad kasmet spręsdavo šimtus nusiskundimų imigracijos klausimais.

„Svarstau atvejus iš esmės. Bet kokios užuominos, kad dėl atvejų sprendžiama remiantis kitais dalykais, įskaitant tai, ar pažinojau apie atvejį pranešusį asmenį, yra visiškai absurdiškos“, – tvirtino jis.

Tačiau leiboristų atstovas imigracijos klausimais Shayne'as Neumannas sakė, kad visuomenę priblokš „nerimą keliantis“ įsikišimų modelis.

„Kalbama ne apie galias, kalbama apie procesą“, – sakė jis ir pridūrė, jog dauguma žmonių tikėtųsi, kad minėtos auklės būtų „įsodintos atgal į lėktuvą ir deportuotos“.

Griežtas konservatorius P.Duttonas praėjusią savaitę suorganizavo iššūkį nuosaikaus M.Turnbullo vadovavimui, bet varžybose dėl ministro pirmininko posto pralaimėjo Scottui Morrisonui.

Įtakingas Leiboristų partijos narys Anthony Albanese'as sakė, kad nutekėjusi informacija apie minėtus auklių atvejus yra „atpildas už jo vaidmenį praėjusią savaitę sugriaunant Liberalų partiją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius