Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 10 /13:31

Australijos premjeras skelbia laimėjęs įtemptus pirmalaikius rinkimus

Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) sekmadienį paskelbė, kad jo vadovaujama konservatyvi koalicija po itin įtemptų rinkimų liks toliau vadovauti šaliai.
Malcolmas Turnbullas
Malcolmas Turnbullas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nors liepos 2 dieną vykusių rinkimų rezultatai dar tebėra skaičiuojami, M.Turnbullas pareiškė, kad jo Liberalų ir Nacionalinės partijos koalicija laimėjo rinkimus.

„Mes laimėjome rinkimus, štai ką padarėme“, – Sidnėjuje žurnalistams pasakė M.Turnbullas.

Mes laimėjome rinkimus, štai ką padarėme, – Sidnėjuje žurnalistams pasakė M.Turnbullas.

Šiuo metu tikimasi, kad jo valdančioji Liberalų ir Nacionalinės partijos koalicija 150-ies vietų Atstovų Rūmuose gaus 74 vietas, galbūt – dviem daugiau, rodo nacionalinio transliuotojo ABC prognozės.

Tačiau Australijos lyderis laimėjo trijų nepriklausomų parlamentarų paramą biudžeto klausimais ir dėl balsavimų nepasitikėjimo klausimu, tad įgijo galimybę prireikus formuoti mažumos vyriausybę.

Leiboristai gavo 66 vietas, nepriklausomi kandidatai – penkias, tad opozicija neturi pakankamai vietų, kad galėtų valdyti, rodo prognozės.

M.Turnbullas, kuris ministro pirmininko postą užėmė pernai rugsėjį, surengęs partijos maištą prieš savo pirmtaką Tony Abbottą, ryžosi surengti pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis įtvirtinti savo valdžią, tačiau susidūrė su „pakibusio parlamento“ grėsme.

Vis dėlto gera žinia valdančiajai koalicijai tapo tai, kad opozicijoje esančių leiboristų lyderis Billas Shortenas, kuris vos prieš kelias dienas ragino premjerą pasitraukti, pripažino, kad M.Turnbullo vadovaujamas aljansas veikiausiai turėtų Atstovų Rūmuose užsitikrinti pakankamai vietų ir išlaikyti valdžią.

„Akivaizdu, kad ponas Turnbullas ir jo koalicija suformuos vyriausybę“, – sakė B.Shortenas žurnalistams Melburne ir pridūrė kiek anksčiau paskambinęs M.Turnbullui, kad pasveikintų jį su pergale.

„Viliuosi, kad dėl mūsų tautos labo koalicija dirbs gerą darbą; viliuosi, kad jie vadovaus gerai vyriausybei“, – pažymėjo jis.

Ir M.Turnbullas, ir B.Shortenas sakė, kad remia tyrimą dėl elektroninio balsavimo, užtrukus balsų skaičiavimo procesui.

„Ilgai propagavau elektroninį balsavimą. Taip, tai dalykas, kurį turime ištirti“, – sakė M.Turnbullas.

B.Shortenas anksčiau sakė: „Aš parašysiu p. Turnbullui ir pasakysiu: „Išties, mes esam suaugusi demokratija, neturėtų prireikti aštuonių dienų, kad sužinotume, kas laimėjo ir kas pralaimėjo.“

M.Turnbullas per praėjusio šeštadienio rinkimus prarado patogią vyriausybės daugumą Atstovų Rūmuose, nes jo „darbo vietų, augimo ir inovacijų“ kampanija neįkvėpė žemyno.

Australijos politika pastaraisiais metais nebuvo rami ir nuo 2013 metų, partijoms nušalinant premjerus, dirbo net keturi skirtingi lyderiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius