Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos premjeras žada konstruktyviai dirbti su Kinija, kad normalizuotų santykius

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) sekmadienį pažadėjo konstruktyviai dirbti su Kinija, abiem šalims stengiantis sušvelninti pašlijusius santykius.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Australija Kinija

A. Albanese'is kalbėjo per Kinijos tarptautinės importo parodos „Expo“ (CIIE) atidarymą Šanchajuje, pirmąją aukšto lygio valstybinio vizito į didžiausią šalies prekybos partnerę dieną.

„Konstruktyvus ekonominis bendradarbiavimas tarp šalių padeda kurti santykius (...) todėl mano vadovaujama vyriausybė ir toliau konstruktyviai bendradarbiaus su Kinija“, – teigė premjeras. 

Australijos ministras pirmininkas Kinijoje viešės keturias dienas ir aplankys Šanchajų bei Pekiną.

Tai pirmas toks Australijos lyderio vizitas per pastaruosius septynerius metus, abiem šalims stengiantis užglaistyti santykius po diplomatinių nesutarimų, kurie turėjo įtakos milijardų dolerių (eurų) prekybai.

A. Albanese'io administracija siekė užmegzti glaudesnius ryšius su Kinija, tačiau taip pat priešinasi didėjančiai Pekino įtakai Ramiojo vandenyno regione.

Sekmadienį A. Albanese'is pabrėžė, kad Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono vystymasis yra „objektyvas, per kurį matome didžiąją dalį ateities“, ir pridūrė, kad abiejų šalių santykiai yra labai svarbi šio proceso dalis.

Jis pasidžiaugė, kad Pekino ir Kanberos santykiai yra brandesni, o juos stiprina abiejų šalių ekonominis tarpusavio papildymas.

Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad vizito metu Australijos premjeras susitiks su Pekino vadovais ir išsamiai aptars dvišalius, tarptautinius ir regioninius klausimus. 

„Sveiki ir stabilūs Kinijos ir Australijos santykiai atitinka pagrindinius abiejų šalių ir tautų interesus“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas) 

Šis bendravimas yra ryškus pokytis, lyginant su tuo, kas buvo prieš trejus metus, kai dvišaliai santykiai buvo stipriai įšaldyti.

2020 metais Kinija nustatė muitus svarbiausiems Australijos eksportuojamiems produktams, pavyzdžiui, miežiams, jautienai ir vynui, ir taip pademonstravo savo ekonominius principus vykstant aštriam ginčui su buvusia konservatyvia Australijos vyriausybe.

Ji taip pat sustabdė kai kurių svarbiausių Australijos žaliavų, įskaitant anglis, importą, taip apribodama milijardų dolerių (eurų) vertės prekybą.

Kiniją papiktino Australijos įstatymai, draudžiantys telekomunikacijų įrangos milžinei „Huawei“ sudaryti sutartis dėl 5G ir raginantys atlikti nepriklausomą tyrimą dėl COVID-19 pandemijos kilmės.

Po to, kai praėjusių metų gegužę buvo išrinkta Australijos centro kairiųjų vyriausybė, kuri laikosi mažiau konfrontacinio požiūrio, daugelis šių prekybos kliūčių iš lėto buvo pašalintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius