Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos teismas leido ligoniui paralyžiuotomis rankomis ir kojomis pasirinkti mirtį

Australijos teismas penktadienį nusprendė, kad ligonis paralyžiuotomis rankomis ir kojomis, kuris meldė leisti numirti, turi teisę liepti slaugytojams liautis jį maitinti.
Liga
Liga / „Photos.com“ nuotr.
Temos: 1 Australija

Priimdamas šį istorinį sprendimą, Vakarų Australijos vyriausiasis teisėjas Wayne'as Martinas sakė, kad „Brightwater Care Group“ nebus traukiama baudžiamojon atsakomybėn, jei liausis maitinusi ir girdžiusi paralyžiuotą 49 metų Christianą Rossiterį.

Pasak W.Martino, Ch.Rossiteris turi teisę spręsti dėl savo gydymo, o maistas ir vanduo „neturėtų jam būti duodami prieš valią“.

Šis teismo sprendimas Australijai yra teisinis precedentas, nes kai kuriose šalies valstijose pagalba žmogui nusižudyti yra nusikaltimas, už kurį skiriama kalėjimo iki gyvos galvos bausmė.

Teisėjas nusprendė, kad Ch.Rossiteris nėra mirtinas ligonis, nemiršta ir yra protiškai pajėgus priimti pagrįstą sprendimą dėl savo gydymo nutraukimo.  W.Martinas nurodė medikams nuodugniai išaiškinti Ch.Rossiteriui maitinimo ir girdymo nutraukimo per vamzdelį, įvestą į jo skrandį, pasekmes.

Pareiškime, kuris teismui buvo perskaitytas penktadienį, Ch.Rossiteris, buvęs biržos makleris ir žygeivis, sako, kad negali atlikti pagrindinių žmogaus funkcijų.  „Negaliu (net) išsišnypšti nosies, – rašė jis. – Negaliu nusišluostyti ašarų.“

Nebijau mirti – tik skausmo, – teigia Ch.Rossiteris.Praėjusią savaitę jis paskelbė viešą kreipimąsi, kuriuo ragino leisti baigti savo kančias, ir pavadino tai  gyvu pragaru.  „Aš esu Christianas Rossiteris ir norėčiau mirti. Esu kalinys savo kūne. Negaliu judėti, – žurnalistams sakė jis. – Nebijau mirti – tik skausmo. Bijau tik skausmo.“

Spazminis paralyžius Ch.Rossiteriui išsivystė po dviejų incidentų. Iš pradžių vyras nukrito nuo pastato iš 30 metrų aukščio, o paskui jį, važiuojantį dviračiu, partrenkė automobilis.

„Manau, kad (tokiems žmonėms) turėtų būti leista laisvai pasirinkti, bet mano pasirinkimas yra mirti“, – sakė jis.

„Negaliu nė nusivalyti užpakalio. Kas trys dienos man duodama vaistų, kad išsivalytų viduriai, ir tai labai skausmingas procesas, kuris gali užtrukti nuo šešių iki aštuonių valandų“, – pridūrė jis.

„Brightwater“, kurios slaugos namuose prižiūrimas Ch.Rossiteris, siekė teismo sprendimo dėl to, ar jo maitinimo nutraukimas reikštų pareigos pažeidimą. Kompanija nurodė neturinti nuomonės dėl jo noro mirti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius