Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australų parlamentarų delegacija, nepaisydama Pekino perspėjimo, atvyko į Taivaną

Australijos įstatymų leidėjų delegacija nusileido Taivane, nepaisydama Pekino perspėjimų dėl vizito didėjant įtampai dėl savivaldžios salos, antradienį pranešė taivaniečių užsienio reikalų ministerija.
Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is
Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is / „AP“/„Scanpix“

„Šiuo metu Taivane lankosi dviejų partijų parlamento narių grupė iš Australijos. Jie jau čia“, – žurnalistams sakė ministerijos atstovė spaudai Joanne Ou.

Ji sakė, kad delegacija „aptars įvairius abipusių interesų klausimus“, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos.

„Vertiname tai, kad Australijos parlamentas yra labai draugiškas Taivanui“, – sakė J.Ou ir pavadino Taibėjaus santykius su Kanbera „tvirtais, įvairiais ir abipusiai naudingais“.

Pasak vieno delegacijos nario atstovo spaudai, grupė sekmadienį išvyko penkių dienų vizito į Taivaną, rizikuodama užsitraukti Kinijos rūstybę kaip tik tuo metu, kai Pekino ir Kanberos santykiai, regis, atšilo.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį išreiškė nepritarimą šiai kelionei ir paragino Australiją laikytis „vienos Kinijos principo“ ir „nustoti siųsti neteisingą signalą „Taivano nepriklausomybės“ jėgoms“.

Pekinas tvirtina, kad Taivanas yra jo teritorijos dalis, kurią vieną dieną žadą susigrąžinti, prireikus – jėga, ir, valdant prezidentui Xi Jinpingui, tapo dar kovingesnis salos atžvilgiu.

Kinija vis pikčiau reagavo į Vakarų politikų vizitus ir surengė didžiules karines pratybas, protestuodama prieš JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi kelionę į Taivaną rugpjūčio mėnesį, todėl įtampa pasiekė aukščiausią lygį per daugelį metų.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is stengėsi nesureikšminti australų delegacijos kelionės po to, kai apie ją pirmasis pranešė laikraštis „The Weekend Australian“.

„Jau seniai vyksta parlamento narių vizitai į Taivaną. Tai dar vienas toks vizitas. Tai nėra vyriausybės vizitas“, – sakė jis žurnalistams.

Šešių parlamento narių delegaciją sudaro centro kairiosios valdančiosios Leiboristų partijos, taip pat konservatyvios opozicinės Liberalų partijos ir jos sąjungininkės Nacionalinės partijos nariai.

A.Albanese'is sakė, kad dvi pagrindinės Australijos politinės partijos remia Kanberos „vienos Kinijos“ politiką.

Pasak „The Weekend Australian“, įstatymų leidėjai turi susitikti su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, užsienio reikalų ministru Josephu Wu ir kitais aukšto rango pareigūnais.

Pranešime teigiama, kad kelionės planai buvo nutylėti, kad Kinija negalėtų užsiimti lobistine veikla, nukreipta prieš ją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius