Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australų premjeras giria naują pradžią santykiuose su Prancūzija

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is, penktadienį Paryžiuje susitikęs su prancūzų prezidentu Emmanueliu Macronu, pasidžiaugė „nauja santykių su Prancūzija pradžia“ po praėjusiais metais tarp šalių kilusio aštraus ginčo dėl sutarties dėl povandeninių laivų.
Emmanuelis Macronas
Emmanuelis Macronas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Mano buvimas čia – tai nauja mūsų šalių santykių pradžia“, – sakė A.Albanese'is, atvykęs į Eliziejaus rūmus.

„Australijos santykiai su Prancūzija yra svarbūs. Svarbu pasitikėjimas, pagarba ir sąžiningumas. Būtent taip ir vertinsiu santykius“, – pridūrė jis.

E.Macronas sakė, kad neseniai įvykęs E.Albanese'io išrinkimas ir pirmieji jųdviejų pokalbiai „rodo norą atkurti pasitikėjimu ir abipuse pagarba grindžiamus mūsų šalių santykius“.

Pripažinęs, kad buvo atėję „sunkūs laikai“, E.Macronas pabrėžė abiejų šalių strateginę partnerystę, jų bendrą karo istoriją Europoje ir bendrus interesus užtikrinti stabilumą Ramiojo vandenyno regione.

Po šilto abiejų šalių lyderių ir jų žmonų pasisveikinimo prezidentūros kieme paskelbti pareiškimai rodo, kad po buvusio Australijos ministro pirmininko Scotto Morrisono pasitraukimo dvišaliai santykiai labai pasikeitė.

Prancūzija audringai sureagavo, kai 2021 metų rugsėjį tuometis Australijos premjeras S.Morrisonas netikėtai nutraukė seniai sudarytą 90 mlrd. Australijos dolerių (59 mlrd. eurų) vertės sutartį su valstybės kontroliuojama „Naval Group“ dėl 12 dyzelinių-elektrinių povandeninių laivų statybos.

Vietoje jos Australija susitarė su JAV ir Jungtine Karalyste dėl atominių povandeninių laivų, sukurtų pagal amerikiečių technologiją, įsigijimo.

Prancūzija laikinai buvo atšaukusi savo ambasadorius iš JAV ir Australijos. E.Macronas apkaltino S.Morrisoną jam melavus dėl atšaukto 2016 metų povandeninių laivų susitarimo. S.Morrisonas kaltinimus neigia.

Po kelių savaičių Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas E.Macronui pripažino, kad JAV „nerangiai“ pasielgė užsitikrindamos sutartį dėl povandeninių laivų su Australija už Paryžiaus nugaros. J.Bidenas sakė manęs, kad E.Macronas apie tai buvo informuotas gerokai anksčiau, nei buvo paskelbta apie susitarimą.

S. Morrisono veiksmai atspindėjo „brutalumą ir cinizmą, ir aš netgi drįsčiau sakyti – aiškią nekompetenciją“, ankstesnis Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) pareiškė gegužės 21-ąją perduodamas pareigas savo įpėdinei Catherine Colonna (Katrin Kolonai).

Praeitą mėnesį E. Albanese'is paskelbė, kad „Naval Group“ sutiko su „sąžiningu ir lygiateisiu sprendiniu“, pagal kurį Australija sumokės 555 mln. eurų už sprendimą atsisakyti prieš dešimtmetį sudarytos milijardų dolerių vertės povandeninių laivų tiekimo sutarties.

Šilti žodžiai

Prancūzija laiko save viena iš Ramiojo vandenyno galybių, nes turi ten teritorijų, įskaitant Naująją Kaledoniją ir Prancūzijos Polineziją. Paryžius, kaip ir Kanbera, nerimauja dėl didėjančios Kinijos įtakos šiame regione.

„Pripažįstame, kad Prancūzija yra ne vien didžioji Europos galybė, bet taip pat Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono bei pasaulio galybė. Žinau, kad Prancūzijos aktyvus dalyvavimas Indijos ir Ramiojo vandenynų regione bus kritiškai svarbus atremiant iššūkius, kylančius mūsų regionui“, – kalbėjo E.Albanese'is.

Jis kartu su E.Macronu taip pat pabrėžė bendrą požiūrį į Rusijos invaziją Ukrainoje. Tiek Australija, tiek Prancūzija padeda Kyjivui, tiekdamos ginkluotę.

„Mano vyriausybė griežtai smerkia Rusijos neteisėtą ir visiškai nepagrįstą invaziją į Ukrainą, – sakė E.Albanese'is. – Giriu prezidento Macrono lyderystę remiant Ukrainos suverenitetą ir Ukrainos žmonių kovą.“

E.Macronas savo ruožtu gyrė E.Albanese'io įsipareigojimus kovoti su klimato kaita, žyminčius reikšmingą Kanberos pozicijos pasikeitimą, lyginant su konservatyvių pažiūrų S.Morrisono pozicija.

Australijos vyriausybė neseniai paprašė Jungtinių Tautų, kad šaliai būtų nustatytas tikslas iki 2030 metų labiau sumažinti išmetamo anglies dvideginio kiekį.

„Nauja Australijos pozicija – proaktyvi, ambicinga – suteikia mums galimybių kartu judėti į priekį“, – sakė E.Macronas.

S.Morrisono pirmtakas Malcolmas Turnbullas sakė, kad penktadienio susitikimas Paryžiuje yra „svarbi galimybė“ padėti Prancūzijai ir Kanberai įveikti „labai blogą laikotarpį“, kai prancūzų vyriausybė netgi „nekeldavo ragelio“.

S.Albanese'is „nėra Scottas Morrisonas, taigi, tai didelis privalumas“, ekspremjeras sakė prancūzų žurnalistams per Paryžiuje šią savaitę strateginių tyrimų centro „Institut Montaigne“ organizuotą renginį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius