-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrija nepasuko toli į dešinę: radikalų atstovas nelaimėjo prezidento rinkimų

Austrijos prezidento rinkimus laimėjo nepriklausomas, bet žaliųjų remiamas kandidatas. Alexanderis Van der Bellenas nedidele persvara nugalėjo kraštutinių dešiniųjų atstovą Norbertą Hoferį.
Alexanderis Van der Bellenas
Alexanderis Van der Bellenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Austrija

Visoje Europoje jau buvo baiminamasi, kad radikaliai Austrijos laisvės partijai atstovaujantis N.Hoferis taps pirmuoju radikalių dešiniųjų pažiūrų valstybės vadovu Senajame žemyne.

Be to, sekmadienį suskaičiavus balsus rinkimų apylinkėse N.Hoferis pirmavo. Tačiau pirmadienį, kai buvo suskaičiuoti paštu balsavusių rinkėjų balsai, paaiškėjo, kad galutinę pergalę šventė A.Van der Bellenas, skelbia BBC.

Būtent paštu atiduoti balsai nulėmė rinkimų rezultatus. Šiemet paštu balsavo beveik 900 tūkstančių žmonių – rekordiniai 14 proc. iš Austrijos 6,4 mln. balsavimo teisę turinčių žmonių.

Po balsų skaičiavimo sekmadienį N.Hoferį buvo parėmę 51,9 proc., o A.Van der Belleną – 48,1 proc. rinkėjų.

Tačiau pirmadienį pridėjus atiduotus balsus galutinę persvarą jau įgijo A.Van der Bellenas. Jis surinko 50,2 proc., o N.Hoferis – 49,8 proc. balsų.

72 metų A.Van der Bellenas į rinkimus ėjo remdamas ES vertybes ir ragino Austriją priimti daugiau pabėgėlių. Per kampaniją jis nuolat kartojo: „Aš užaugau stebėdamas, kaip mūsų šalis atsitiesia po karo, kurį pasauliui atnešė nacionalizmas“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Norbertas Hoferis
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Norbertas Hoferis

Savo ruožtu N.Hoferis viliojo antieuropietiškumu ir gąsdino augančiu prieglobsčio prašytojų skaičiumi. 45 metų politikas su savimi kampanijos metu nešiojosi pistoletą, kuriuo neva gintųsi nuo migrantų.

Jis pirmadienį pripažino pralaimėjęs prezidento rinkimų antrąjį turą, prieš rinkimų komisijai oficialiai paskelbiant apie jo varžovo pergalę.

„Žinoma, man liūdna, – parašė N.Hoferis savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“. – Bet neparaskite ūpo. Į šią rinkimų kampaniją įdėtos pastangos nenuėjo veltui, tai investicija į ateitį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius