-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijoje bus prisaikdinta koalicinė konservatorių ir kraštutinių dešiniųjų vyriausybė

Austrijoje pirmadienį bus prisaikdinta nauja šalies vyriausybė, kurios sudėtyje yra ir kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ).
Sebastianas Kurzas
Sebastianas Kurzas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Šio kabineto prisaikdinimas vainikuoja Europos nacionalistinėms jėgoms itin sėkmingus metus.

Naują Austrijos valdančiąją koalicija, dėl kurios buvo sutarta penktadienį, sudaro konservatyvi Liaudies partija (Österreichische Volkspartei, ÖVP) ir FPÖ. Ši koalicija žada sustabdyti nelegalią imigraciją, apkarpyti mokesčius ir priešintis Europos Sąjungos centralizacijai.

Prie naujos vyriausybės vairo stovės Sebastianas Kurzas, gegužę tapęs ÖVP pirmininku. Jis pakreipė partiją dar labiau į politinio spektro dešinę ir tai šiai politinei jėgai garantavo pergalę spalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose.

31 metų S.Kurzas bus jauniausias pasaulyje vyriausybės vadovas.

Per 10 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku buvusiuose Habsburgų dinastijos rūmuose Vienoje prasidėsiančią vyriausybės prisaikdinimo ceremoniją greta S.Kurzo bus ir FPÖ vadovas 48 metų Heinzas-Christianas Strache.

H.Ch.Strache: „Migrantai, nedirbę čia nė vienos dienos ir nesumokėję nė cento į šalies socialinės sistemos iždą, nebegaus tūkstančių eurų socialinių išmokų!“

FPÖ lyderis ne kartą yra sakęs, kad „islamui nėra vietos Europoje“, o pernai Vokietijos kanclerę Angelą Merkel už jos atvirų durų politiką pabėgėlių atžvilgiu pavadino „pavojingiausia moterimi Europoje“.

Sekmadienį H.Ch.Strache 750 tūkst. savo sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad naujoji vyriausybė nurėš išmokas prieglobsčio prašantiems asmenims.

„Migrantai, nedirbę čia nė vienos dienos ir nesumokėję nė cento į šalies socialinės sistemos iždą, nebegaus tūkstančių eurų socialinių išmokų!“ – parašė jis feisbuke.

Ši politiko žinutė sulaukė 4 tūkst. paspaudimų „like“.

Vidaus reikalų ministro postą naujojoje vyriausybėje užims Herbertas Kicklas, anksčiau rašęs kalbas H.Ch.Strache pirmtakui velioniui Joergui Haideriui.

„Scanpix“/AP nuotr./Heinzas-Christianas Strache
„Scanpix“/AP nuotr./Heinzas-Christianas Strache

Susižavėjimo nacių SS neslėpusio J.Haiderio patekimas į vyriausybę 2000-aisiais sukėlė didžiulį pasipiktinimą ir susirūpinimą Europoje. Tačiau šįkart kraštutinių dešiniųjų atėjimas į valdžią tokios pat neigiamos reakcijos nesulaukė.

Pirmadienį Vienoje organizuojamos kelios demonstracijos, tačiau sunku prognozuoti, kiek jose pasirodys žmonių. Policija saugumo sumetimais atitvėrė prezidentūros prieigas.

FPÖ naujoje vyriausybėje taip pat turės gynybos ir užsienio reikalų ministrų portfelius. ÖVP atstovams, be kitų portfelių, atiteko finansų, ekonomikos ir teisingumo ministrų postai. Ši partija taip pat bus toliau atsakinga už ES reikalus.

Neįprastai sėkmingi metai

Tiek S. Kurzas, tiek H.Ch.Strache prieš du mėnesius stengėsi palenkti į savo pusę rinkėjus kurstydami nerimą dėl imigracijos po rekordinio pabėgėlių antplūdžio 2015-aisiais. Panašios tendencijos buvo ryškios ir kitose Europos šalyse, kur šįmet vyko rinkimai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas, Marine Le Pen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geertas Wildersas, Marine Le Pen

Geerto Wilderso antiimigracinė Laisvės partija (Partij voor de Vrijheid, PVV) liko antra Nyderlanduose, Prancūzijos ultradešiniojo Nacionalinio fronto (Front national, FN) lyderė Marine Le Pen prasimušė į antrąjį prezidento rinkimų turą, o Vokietijos „Alternatyva Vokietijai“ (Alternative für Deutschland, AfD) pateko į Bundestagą.

M.Le Pen: „Kiekvieni rinkimai rodo, kad Europos Sąjunga vienokia ar kitokia forma atmetama.“

Tačiau FPÖ atvejis išsiskiria Vakarų Europoje, nes ši politinė jėga sėkmingą pasirodymą rinkimuose pavertė realia politine galia.

Šeštadienį kalbėdamas kraštutinių dešiniųjų suvažiavime Prahoje G.Wildersas sakė, kad FPÖ patekimas į vyriausybę yra „puikus rezultatas“. M.Le Pen savo ruožtu pavadino „labai gerai žinia Europai“.

„Kiekvieni rinkimai rodo, kad Europos Sąjunga vienokia ar kitokia forma atmetama“, – sakė M.Le Pen.

Šiai politikei būdingo euroskepticizmo anksčiau nevengė demonstruoti ir FPÖ.

„Proeuropinė vyriausybė“

Visgi ir S.Kurzas, ir H.Ch.Strache šeštadienį pabrėžė, kad naujoji vyriausybė laikysis griežto proeuropinio kurso, o jų planuose dėl labiau šveicariško stiliaus „tiesioginės demokratijos“ nėra numatytas referendumas dėl narystės Europos Sąjungoje.

Tačiau S.Kurzas sakė, kad Austrijai antrąjį ateinančių metų pusmetį pirmininkaujat ES, Viena spaus Briuselį mažiau kištis į sritis, kuriose sprendimus turėtų priimti valstybės narės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis ESBO pirmininkas Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naujasis ESBO pirmininkas Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas

Pasak S.Kurzo, ES turėtų būti stipresnė „sprendžiant reikšmingus klausimus ir nedalyvauti smulkesnių problemų sprendime“.

ÖVP lyderis taip pat sakė, kad Austrija toliau palaikys ES sankcijas Rusijai, paskelbtas už jos įsitraukimą į konfliktą Ukrainoje, nors FPÖ, kaip ir kitos kraštutinių dešiniųjų partijos, pasisako už jų atšaukimą.

Vis dėlto bendroje partijų programoje numatyta, kad Austrija aktyviai sieks, kad sankcijos būtų sušvelnintos, dirbdama išvien su kitomis ES narėmis.

Programoje taip pat numatyta, kad Austrija sieks palaikymo savo tikslui galutinai atimti iš Turkijos galimybę tapti ES nare. Tai smarkiai supykdė Ankarą, kuri sekmadienį išreiškė savo pasipiktinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius