Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijoje vėl įsigalioja griežtas karantinas, Europai grumiantis su nauja COVID-19 banga

Artėjant Kalėdoms Austrija pirmadienį uždarė parduotuves, restoranus ir šventines muges, vėl grąžindama karantiną ir bene drastiškiausius COVID-19 suvaržymus Vakarų Europoje per daugelį mėnesių.
Austrija
Austrija / AP/„Scanpix“ nuotr.

Šis sprendimas išprovokavo pasipiktinimo bangą. Protestuoti į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių, o kai kurie jų kaltino vyriausybę, jog ši padarė nepakankamai, kad užkirstų kelią naujai koronaviruso bangai, smogusiai Europai.

Nuo pirmadienio 8,9 mln. Austrijos gyventojų galės išeiti iš namų tik nuvykti į darbą, nusipirkti būtiniausių produktų arba pasimankštinti.

Ši Alpių šalis nuo vasario 1-osios taip pat įves privalomą skiepijimąsi nuo COVID-19. Europoje toks reikalavimas kol kas įvestas tik Vatikane.

Praėjus beveik dvejiems metams nuo tada, kai pirmą kartą buvo aptiktas šis užkratas, kai kurios Europos šalys, kovodamos su nauja pandemijos banga, grąžino tam tikrus suvaržymus. Paprastai įvedamas draudimas nepasiskiepijusiems asmenims patekti į tam tikras vietas, pavyzdžiui, restoranus ir barus.

Austrija tapo antrąja po Latvijos Europos Sąjungos nare, įsivedusia visuotinį karantiną per naujausią pandemijos bangą.

Sulaužyti pažadai

Šiuo sprendimu buvo paminti ankstesni pažadai, kad griežti COVID-19 suvaržymai liks praeityje.

Vasarą tuometinis kancleris Sebastianas Kurzas paskelbė, kad pandemija „baigėsi“.

Tačiau sulėtėję skiepijimo tempai, rekordinis sergamumas COVID-19 ir sparčiai augantis mirčių skaičius privertė vyriausybę atsisakyti tokių drąsių pareiškimų.

Spalį kanclerio postą užėmęs Alexander'as Schallenbergas kritikavo „gėdingai mažą“ vakcinacijos rodiklį – 66 proc., kai, pavyzdžiui, Prancūzijoje jis siekia 75 procentus. Jis uždraudė nepasiskiepijusiems asmenims lankytis viešose erdvėse.

Tačiau sergamumas nesiliovė augęs, todėl kancleris 20 dienų įvedė visuotinį karantiną. Po 10 dienų bus sprendžiama, ar jį pratęsti.

Mokyklos neuždaromos, tačiau tėvų prašoma esant galimybei palikti vaikus namuose. Taip pat rekomenduojama dirbti iš namų.

Politologas Thomas Hoferis kaltino A.Scahllenbergą, jog per ilgai buvo palaikoma „fikcija“, esą pandemija sėkmingai suvaldyta.

„Vyriausybė nežiūrėjo rimtai į įspėjamuosius ženklus apie naują bangą“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Chaosas akivaizdus“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius