Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Austrijos užsienio reikalų ministras pasisako prieš Turkijos narystę ES

Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas pasisako prieš bet kokius žingsnius, kurie leistų Turkijai tapti Europos Sąjungos nare.
Sebastianas Kurzas
Sebastianas Kurzas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdamas apie sprendimą pradėti su Turkija derybas dėl naujų skyrių, reikalingų šaliai formaliai artėjant prie narystės, S.Kurcas savo nepritarimą išreiškė interviu laikraščiui „Kurier“, kuris pasirodė sekmadienį.

„Turiu balso teisę šiuo klausimu (ES) užsienio reikalų ministrų taryboje, kuri spręs, ar bus atvertas naujas derybų su Turkija skyrius. Aš esu prieš“, – sakė Austrijos užsienio reikalų ministras.

Kovą Turkija ir ES pasirašė prieštaringai vertinamą sutartį, pagal kurią Ankara įsipareigojo priimti Graikijos grąžinamus sirus migrantus mainais į politines ir finansines paskatas.

Taryba sprendimus turi priimti vienbalsiai.

Tokią savo nuomonę S.Kurzas išsakė po to, kai Turkiją dėl jos vykdomo valymo po nepavykusio perversmo sukritikavo Austrijos kancleris Christianas Kernas ir gynybos ministras Hansas Peteris Doskozilis.

Turkijos senam ir neseniai atgaivintam norui prisijungti prie Bendrijos taip pat kenkia šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano kalbos apie tai, jog po nepavykusio liepos 15-osios perversmo šalyje gali būti grąžinta mirties bausmė.

„Turime pripažinti tikrovę: derybos dėl narystės šiuo metu yra ne kas kita, o fikcija, – Austrijos žiniasklaidai sakė Ch.Kernas. – Žinome, kad Turkijos demokratijos standartai tolimi nuo pakankamų, kad jie pateisintų jos įstojimą.“

Visuomeninio transliuotojo ORF paklaustas, ar jis siekiąs sustabdyti ES derybas su Ankara, Ch.Kernas atsakė, kad ketina inicijuoti debatus šia tema per Europos Vadovų Tarybos susitikimą rugsėjo 16 dieną.

O Austrijos gynybos ministras H.P.Doskozilis palygino Turkiją su „diktatūra“ ir pridūrė, kad „tokiai valstybei nėra vietos Europos Sąjungoje“.

„Atėjo metas aiškiai pasakyti, kad ES derybos su Turkija turi būti sustabdytos ar nutrauktos“, – ketvirtadienį Austrijos spaudos agentūrai sakė ministras.

S.Kurcas interviu dienraščiui „Kurier“ taip pat sakė, kad Ch.Kernas pritaria jo nuomonei ir kad Austrijos kancleris pamėgins „įtikinti kitų šalių valstybių ir vyriausybių vadovus sustabdyti narystės derybas su Turkija“ rugsėjį vyksiančio viršūnių susitikimo metu.

Kovą Turkija ir ES pasirašė prieštaringai vertinamą sutartį, pagal kurią Ankara įsipareigojo priimti Graikijos grąžinamus sirus migrantus mainais į politines ir finansines paskatas. Turkijai buvo pažadėta nustatyti bevizį režimą, skirti milijardus eurų pagalbos ir paspartinti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje.

Ch.Kernas sakė nemanantis, kad sutartis dėl pabėgėlių žlugs, jeigu bus nutrauktos derybos dėl narystės Bendrijoje.

„Ekonomikos atžvilgiu esame pranašesni. Turkija priklausoma nuo mūsų“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje