-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aušvico stovyklos vartų užrašo vagys gali būti nuteisti kalėti pustrečių metų (atnaujinta 15.00 val.)

Lenkijos teismas ketvirtadienį nuteisė kalėti tris vyrus, kurie pernai gruodį nuo buvusios Aušvico koncentracijos stovyklos vartų pagrobė istorinį geležinį ženklą su nacių šūkiu „Arbeit macht frei“ („Darbas išlaisvina“), pranešė naujienų agentūra PAP.
Vietoje pavogto užrašo teko pakabinti jo kopiją.
Vietoje pavogto užrašo buvo pakabinta jo kopija. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Darbas

Krokuvos teismas skyrė trims vyrams, iš kurių du yra broliai, įkalinimo bausmes nuo pusantrų iki pustrečių metų. Jiems taip pat skirtos 10 tūkst. zlotų (8,9 tūkst. litų) baudos.

Teismo pranešime, kuriame kaltinamieji įvardyti kaip Radoslawas M.,Lukaszas M. ir Pawelas S., sakoma, kad šie asmenys prisipažino dėl vagystės.

Kiti du šioje byloje įtariami Lenkijos piliečiai bus teisiami vėliau, kai Švedija lenkų tyrėjams perduos suimtą su šia byla susijusį buvusį neonacių lyderį.

Žinia apie šio istorinio užrašo vagystę sukėlė didelį atgarsį visoje Lenkijoje bei sulaukė griežto pasaulio lyderių, žydų organizacijų ir holokaustą išgyvenusių žmonių pasipiktinimo.

Pasak tyrėjų, vagys nusikaltimo vietoje paliko pėdsakų sniege, kai supjaustė užrašą į tris dalis, kad jį būtų lengviau pervežti. Sniege taip pat liko paskutinė užrašo metalinė raidė „i“.

Pareigūnai taip pat nurodė, kad šioje vagystėje dalyvavę Lenkijos piliečiai buvo tik samdiniai, vykdę kitų asmenų užsakymą.

Tarp pagrindinių įtariamųjų – su neonaciais susijęs Švedijos pilietis Andersas Hogstromas. Jis anksčiau buvo suimtas Švedijoje ir bus išduotas Lenkijai.

Lenkijos pareigūnai atsisako komentuoti A.Hogstromo vaidmenį šiame nusikaltime ir kitas bylos detales. Jie taip pat nenurodė, ar A.Hogstromas buvo pagrindinis užrašo vagystės užsakovas, ar tik tarpininkas.

Kai kuriuose žiniasklaidos pranešimuose keliama prielaida, kad istorinio užrašo vagystę užsakė vienas nacių relikvijas kolekcionuojantis britas, tačiau prokurorai šios versijos nepatvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius