Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Autobuso keleivių nužudymas Norvegijoje vėl sukėlė nepasitenkinimą policijos pajėgomis

Trijų autobuso keleivių nužudymas Norvegijoje antradienį vėl sukėlė nepasitenkinimą šalies policijos pajėgų nesugebėjimu reaguoti į smurtinius nusikaltimus. Tai įvyko praėjus pustrečių metų po Anderso Behringo Breiviko žudynių.
Norvegijoje buvo užgrobtas autobusas
Norvegijoje buvo užgrobtas autobusas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak policijos, autobuso pagrobimu pirmadienio vakarą įtariamas vyras, nužudęs visus jame buvusius žmones, yra 30-metis Pietų Sudano pilietis, kurio pateiktas prieglobsčio prašymas buvo atmestas ir kuris turėjo būti deportuotas iš šalies.

Vyriškis, kurio pavardė viešai neskelbiama, niekieno nelydimas išvyko iš pabėgėlių centro vakariniame Ordalo miestelyje, sakė policijos pareigūnas Aage Loesethas naujienų agentūrai AFP.

„Motyvo mes nežinome. Tai nustatys tyrimas“, – kalbėjo policijos komisaras Ronny Idenas žurnalistams. Jis pridūrė, kad įtariamasis anksčiau nebuvo žinomas policijai.

Kruvino išpuolio aukomis tapo du apie 50 metų amžiaus vyrai – autobuso vairuotojas ir keleivis švedas, bei viena 19-metė.

„Mes nepastebėjome jokių perspėjimo ženklų“, – sakė pabėgėlių centrui vadovaujančios organizacijos „Hero“ direktoriaus padėjėjas Toras Brekke.

„Visiškai netikėta. Nebuvo jokių ženklų, rodančių, kad jis yra nestabilus arba galėtų padaryti ką nors panašaus“, – sakė jis.

Praėjusį mėnesį darbą pradėjusi Norvegijos naujoji centro dešiniųjų vyriausybė pažadėjo padidinti policijos išteklius ir sustiprinti saugumą šalyje.

Įtariamasis Norvegijoje gyveno nuo balandžio mėnesio. Rugpjūčio pabaigoje jis buvo apgyvendintas Ordalo centre, tačiau, vadovaujantis Dublino konvencija, turėjo būti deportuotas į Ispaniją, kur pirmą kartą pateikė prieglobsčio prašymą prieš atvykdamas į Norvegiją.

„Kelionė, į kurią jis išsiruošė vakar (pirmadienį), atrodo buvo jo paties iniciatyva“ ir nesusijusi su jo deportavimu, sakė T.Brekke.

Policija antradienio popietę turėjo apklausti vyriškį, kuris yra gydomas ligoninėje dėl patirtų sužalojimų peiliu.

Pirmiesiems, anksčiau už policiją, į įvykio vietą atvykusiems ugniagesiams ir medicinos darbuotojams teko panaudoti ugnies gesintuvą, kad sutramdytų vyriškį.

Išpuolio metu artimiausias policijos ekipažas buvo už 90 km nuo įvykio vietos, į kurią atvykti jam prireikė valandos ir 15 min.

Šis faktas vėl pažadino nepasitenkinimą policija, kaip ir po žiaurių ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto A.B.Breiviko įvykdytų žudynių 2011 metų liepą.

„Reagavimo laikas iš pažiūros buvo per ilgas, atsižvelgiant į tai, kad pirmieji atvyko ugniagesiai ir greitoji. Tai kelia susirūpinimą“, – sakė Ordalo meras Arildas Ingaras Laegreidas Norvegijos televizijai.

Medikai užtruko ketvirtį valandos, kol apie nelaimę pranešė policijai, o ši vėliau vykdama į įvykio vietą padarė 25 mylių lankstą, nes klaidingai pamanė, kad neprivažiuos tiesiai dėl vandens užlieto kelio.

Utojos saloje, kur vyko Darbo partijos jaunimo stovykla, A.B.Breivikas siautėjo 75 minutes, per kurias nušovė 69 ten buvusius žmones. Dar aštuoni žmonės žuvo per jo surengtą sprogimą Oslo centre. Po šio įvykio dėl ilgo reagavimo laiko policijoje buvo atlikti nuodugnūs tyrimai.

Praėjusį mėnesį darbą pradėjusi Norvegijos naujoji centro dešiniųjų vyriausybė pažadėjo padidinti policijos išteklius ir sustiprinti saugumą šalyje.

Vienas iš konservatorės ministrės pirmininkės Ernos Solberg rinkimų pažadų buvo policijos pajėgų reorganizavimas ir jų reagavimo laiko sutrumpinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius