Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avarijos ištiktoje Fukušimos jėgainėje pradėta pavojinga branduolinio kuro strypų šalinimo operacija

Fukušimos atominėje elektrinėje darbininkai pirmadienį pradėjo šalinti branduolinio kuro strypus iš vieno reaktoriaus pastato, vykdant iki šiol sudėtingiausią ir pavojingiausią operaciją nuo šią Japonijos jėgainę 2011 metais nuniokojusio cunamio.
Branduolinio kuro strypų saugykla šalia Fukušimos atominės elektrinės 4-ojo reaktoriaus pastato
Branduolinio kuro strypų saugykla šalia Fukušimos atominės elektrinės 4-ojo reaktoriaus pastato / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jėgainę valdantis bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) paskelbė pradėjusi šalinti urano ir plutonio turinčius strypus iš saugyklos baseino. Šis rizikingas žingsnis yra būtinas elektrinės uždarymo programoje, kurios įgyvendinimas tikriausiai truks kelis dešimtmečius.

Ši operacija pradėta po virtinės nesėkmių ir gedimų, įvykusių per kelis pastaruosius mėnesius, provokavusius kritiką dėl TEPCO veiksmų likviduojant didžiausios per beveik tris pastaruosius dešimtmečius branduolinės avarijos padarinius.

Tačiau naujausi darbai nublanksta prieš užduotį, kuri dar laukia inžinierių: pašalinti išsilydžiusias šerdis iš kitų trijų reaktorių.

Kuro strypai, sujungti į vadinamąsias kasetes, turės būti ištraukti iš saugyklos baseino, kuriame buvo laikomi nuo 2011 metų kovo, kai elektrinei smogė cunamis. Šiuo metu baseine yra per 1 500 tokių kasečių.

TEPCO nurodė per dvi dienas ištraukianti 22 kasetes, o visa operacija turėtų trukti ilgiau nei metus.

„15 val. 18 min. vietos (8 val. 18 min. Lietuvos) laiku pradėjome kranu kelti pirmąją kuro kasetę“, – pirmadienį pranešė bendrovės atstovas.

Didžiulis kranas su manipuliatoriumi, valdomu per atstumą, buvo nuleistas į baseiną ir traukė kasetes, kurios buvo perkeliamos į visiškai panardintą konteinerį.

Vėliau 91 toną sveriantis konteineris bus ištrauktas iš baseino ir perkeltas ant sunkvežimio platformos, kuris jį nuveš į kitą saugojimo baseiną, esantį už maždaug 100 metrų.

Ekspertai perspėjo, kad bet kokie nesklandumai gali greitai pabloginti padėtį ir smarkiai užvilkinti jėgainės uždarymo procesą, kuris ir šiaip bus ilgas bei sudėtingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius