Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 18 /19:38

Aviakatastrofa Irane: nukritusio lėktuvo 7 metus nenaudojo, avialinijos bando nuslėpti gedimus

Sekmadienio rytą keleivinis lėktuvas, kuriuo skrido 59 keleivių ir šeši įgulos nariai, nukrito centrinėje Irano dalyje, kalnuotoje vietovėje. Gelbėtojai vis dar ieško orlaivio, jų darbą sunkina itin prastos oro sąlygos. Aviakampanijos atstovai socialiniame tinkle „Instagram“ patvirtino, kad žuvo visi lėktuve buvę žmonės.
Sudužęs lėktuvas „ATR 72“ priklausė pusiau privačiai aviakompanijai „Aseman Airlines“.
Sudužęs lėktuvas „ATR 72“ priklausė pusiau privačiai aviakompanijai „Aseman Airlines“. / „Twitter“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Ant Denos kalno, Irane, sudužo keleivinis lėktuvas;
  • Žuvo visi juo skridę 59 keleiviai ir 6 įgulos nariai;
  • „Aseman Airlines“ lėktuvas pakilo iš Teherano Mehrabado oro uosto ir netrukus dingo iš radarų;
  • Katastrofą, pirminiais duomenimis, galėjo nulemti prastos oro sąlygos;
  • Dėl prastų oro sąlygų gelbėtojų sraigtasparnis negali pasiekti aviakatastrofos vietos;
  • Nukritęs lėktuvas septynerius metus buvo nenaudojamas, avialinijos bando nuslėpti tokią informaciją.

Įgulą sudarė du pilotai, du apsaugos darbuotojai ir du orlaivių palydovai.

Pasak pranešimų, orlaivis skrido iš Teherano į Jasudžą. Jis pakilo iš Teherano Mehrabado oro uosto ir netrukus po to dingo iš radarų. Kaip skelbia naujienų agentūra Tasnimnews.com, tai įvyko praėjus 50 minučių po pakilimo. Nelaimė įvyko 7.55 val. vietos laiku.

BBC iš pradžių skelbė, kad juo galėjo skristi 50-60 žmonių. Vėliau patikslinta, kad orlaivis gabeno 60 keleivių ir šešis įgulos narius.

Orlaivis nukrito ant Denos kalno, nuo Jasudžo miesto nutolusiame apie 22 km.

„Tas lėktuvas nukrito Semiromo regione visos avarinės tarnybos sukeltos ant kojų. Lėktuve buvo nuo 50 iki 60 keleivių“, – sakė naujienų agentūrai „Fars“ Piras Hosseinas Koolivandas.

Anot BBC, sudužęs lėktuvas „ATR 72“ priklausė pusiau privačiai aviakompanijai „Aseman Airlines“.

Į įvykio vietą išsiųstos visos pagalbos tarnybos. Pirminiais duomenimis, dėl prastų oro sąlygų gelbėtojų sraigtasparnis negali pasiekti nelaimės vietos Zagroso kalnuose.

Keletą pastarųjų dešimtmečių sankcijų varžomo Irano komercinius skrydžius vykdantys keleiviniai lėktuvai paseno, todėl pastaraisiais metais padažnėjo aviacijos incidentų.

„Financial Express“ duomenimis, nukritęs „Aseman Airlines“ lėktuvas buvo 20-ies metų senumo.

Po 2015-aisiais su galingiausiomis pasaulio valstybėmis sudaryto branduolinio susitarimo, Iranas pasirašė sutartis su „Airbus“ ir „Boeing“ dėl keleivinių lėktuvų pirkimo.

VIDEO: Aviakatastrofa Irane: gedintys artimieji naujienų laukia oro uoste
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

D. Grybauskaitė reiškia užuojautą dėl lėktuvo katastrofos Irane

20:29

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl lėktuvo katastrofos Irane, nusinešusios 66 žmonių gyvybes.

Lietuvos prezidentė palinkėjo „visokeriopos stiprybės ir ištvermės aukų šeimoms, artimiesiems ir visiems Irano gyventojams“.

Sekmadienį pranešta, jog Irane Zagroso kalnuose nukritus keleiviniam lėktuvui, žuvo visi 66 jame buvę žmonės.

Vis dėlto sekmadienį po pietų „Aseman Airlines“ išplatino pranešimą, jog gelbėtojai dar tebeieško nukritusio lėktuvo, todėl įmonė negali tiksliai patvirtinti, ar visi keleiviai žuvo.

Iš Teherano pakilęs skristi vidaus linijomis dvimotoris lėktuvas ATR-72 nepalankiomis orų sąlygomis nukrito Zagroso kalnuose.

Įtariamas gedimas

19:36

Nors vyriausybė praneša, kad 25 metų senumo lėktuvas ATR 72 pasiklydo tirštuose debesyse, įtariama, kad orlaivis galėjo sugesti, rašo „The Washington Post“.

Tai – sena problema šalyje, kurioje dėl dešimtis metų besitęsiančių tarptautinių sankcijų oro flotilė yra gerokai pasenusi. 

Oro linijos taip pat kaltino oro sąlygas, „Al Jazeera“ patvirtino, kad kalnų masyvą gaubia debesys. Vis dėl to aviakatastrofa – vienas iš keleto mirtinų incidentų Irane. 

„Al Jazeera“ rašo, kad sekmadienį nukritęs lėktuvas ATR 72 septynerius metus buvo nenaudojamas, tačiau praeitą spalį juo ir vėl pradėti skraidinti keleiviai. 

Paskutinė aviakastrofa įvyko 2011-aisiais. Tuomet sudužo į pūgą patekęs „Boeing 727“, žuvo visi 77 lėktuve buvę žmonės. 

Pusiau valstybinių „Aseman Airlines“ oro linijų lėktuvai sudužo 1994 m. ir 2008 m. Šios avialinijos Europoje uždraustos – laikomos nesaugiomis. 

„Al Jazeera“ rašo, kad sekmadienį nukritęs lėktuvas ATR 72 septynerius metus buvo nenaudojamas, tačiau praeitą spalį juo ir vėl pradėti skraidinti keleiviai. 

Po sprendimo ir vėl naudoti ATR 72, jis mažiausiai vieną kartą buvo sugedęs, praeitą mėnesį dėl gedimo buvo priverstas leistis avariniu būdu.

Po sekmadienio katastrofos „Aseman Airlines“ socialiniuose tinkluose ištrynė pranešimus, kad lėktuvas buvo septynerius metus nenaudojamas. Tai tik dar labiau pakurstė įtarimus, kad avialinijos bando nuslėpti gedimą.

Žuvo 65 žmonės, vienas keleivis neišskrido

19:11

Nors iš pradžių „Aseman Airlines“ avialinijos pranešė, kad lėktuve ATR 72 buvo 60 keleivių ir šeši įgulos nariai, vėliau išplatintame pranešime teigiama, jog orlaivyje buvo 65 žmonės – vienas keleivis pavėlavo į skrydį.

Patvirtinta, kad žuvo visi lėktuve buvę žmonės

18:41

„Aseman Airlines“ savo „Instagram“ paskyroje patvirtino, kad žuvo visi lėktuve buvę 60 keleivių ir šeši įgulos nariai. 

 

Netinkama diena skrydžiams

14:58

Naujienų agentūros IRNA duomenimis, sekmadienį dėl prastų oro sąlygų Irane buvo sutrikdyta keletas skrydžių. 

Tuo tarpu Pietvakarių Irane esančiame Tarptautiniame Abadano oro uoste buvo atšaukti du vidiniai skrydžiai. Priežastis – užterštumas, sumažinęs matomumą iki dviejų metrų. 

 

Gelbėtojai vis dar negali pasiekti nelaimės vietos

14:20

„Atsižvelgiant į specialias sąlygas regione, mes vis dar neturime prieigos prie lėktuvo sudužimo vietos, todėl negalime tiksliai ir galutinai patvirtinti visų lėktuvo keleivių mirties“, – sakė oro bendrovės „Aseman Airlines“ atstovas spaudai. 

Ajatola pareiškė užuojautą nukentėjusiųjų šeimoms

13:52

Aukščiausiasis Irano vadovas ajatola Ali Khamenei pareiškė užuojautą nukritusiame lėktuve ATR-72 buvusių asmenų artimiesiems. 

Sekmadienį ryte kreipdamasis į iraniečius A.Khamenei teigė, kad ši nelaimė „pripildė širdis sielvarto“. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ajatola Ali Khamenei

Pareikšdamas užuojautą nukentėjusiųjų šeimoms, ajatola paragino pareigūnus imtis reikalingų priemonių, kad situacija būtų suvaldyta. 

Atšaukė pranešimą apie žuvusiuosius

13:10

Irano oro bendrovė „Aseman Airlines“ sekmadienį atšaukė ankstesnį savo pranešimą apie 66 žuvusius žmones per keleivinio lėktuvo katastrofą, nes gelbėtojai dar tebeieško nukritusi lėktuvo.

„Dėl specifinių aplinkybių regione, mes vis dar nepasiekėme kritimo vietos, todėl negalime tiksliai ir apibrėžtai patvirtinti, kad visi šio lėktuvo keleiviai žuvo“, – sakė naujienų agentūrai ISNA bendrovės „Aseman Airlines“ atstovas Mohammadas Tabatabaie.

Liudininkai: bandė nusileisti avariniu būdu

12:02

Anot liudininkų pasakojimų vietos žiniasklaidai, panašu, kad 20-ies metų senumo lėktuvas ATR-72 bandė avariniu būdu nusileisti netoliese esančioje ganykloje. 

Tuo tarpu dėl prastų oro sąlygų stringa gelbėjimo darbai. Gelbėtojų komandos į nelaimės vietą priverstos keliauti žeme, o ne sraigtasparniu.

Pastarųjų metų aviakatastrofos

11:44

2018-ųjų vasario 11 d. iš Maskvos Domodedovo oro uosto į Orską  Uralo kalnuose skridęs „Saratov Airlines“ lėktuvas An-148 nukrito praėjus vos keletui minučių nuo pakilimo. 

Nelaimės metu žuvo visi 65 orlaivyje buvo keleiviai ir šeši įgulos nariai.

2017-ieji – saugiausi metai komercinėms oro linijoms visame pasaulyje. Praeitais metais nenukrito nė vienas keleivinis lėktuvas. 

2016-ųjų gruodžio 25 d. Rusijos karinis lėktuvas Tu-154 nukrito į Juodąją jūrą, žuvo visi 92 keleiviai ir įgulos nariai.

VIDEO: Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip nukrenta lėktuvas Rusijoje

Dėl prastų oro sąlygų gelbėtojų sraigtasparnis buvo priverstas apsisukti

11:34

Valstybinė Irano žiniasklaida praneša, kad gelbėtojų sraigtasparnis, bandantis pasiekti aviakatastrofos vietą, dėl prastų oro sąlygų buvo priverstas apsisukti. 

„Tai – apsnigta kalnuota vietovė, kaip Uoliniai kalnai Amerikoje ar Europos Alpės, – teigė CNN žurnalistas Samas Kiley. – Bet kokia gelbėjimo operacija visiškai priklausys nuo oro.“ 

Žuvo visi 66 keleiviai ir įgulos nariai

10:53

Oro linijų „Aseman Airlines“ atstovas spaudai Irano televizijai patvirtino, kad nukritus lėktuvui žuvo visi jame buvę 60 keleivių ir 6 įgulos nariai. Tarp žuvusių keleivių – vienas vaikas. 

„Apieškojus vietovę, deja, mums pranešta, kad lėktuvas sudužo. Deja, visi mums brangūs žmonės per šį incidentą prarado savo gyvybes“, – sakė valstybiniam transliuotojui IRIB bendrovės „Aseman Airlines“ atstovas Mohammadas Tabatabai.

„Bendrovės „Aseman Airlines“ ATR lėktuvas su 60 keleivių ir maždaug šešiais įgulos nariais dingo iš radarų šį rytą“, – sakė Aladinas Borujerdi, parlamento nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komisijos vadovas naujienų agentūrai ISNA.

„Žmonių stebėjimai rodo (lėktuvo) sudužimą“, – tęsė jis, dar pridūręs, kad laukiama patvirtinimo.

Paskutinis atnaujinimas 2018-02-18 10:53

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius