-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžane iš kalėjimo paleistas opozicijos lyderis

Azerbaidžane pirmadienį iš kalėjimo paleistas opozicijos lyderis Ilqaras Mammadovas, kurio įkalinimas prieš penkerius metus sulaukė plataus tarptautinio pasmerkimo kaip politiškai motyvuotas.
Azerbaidžano vėliava
Azerbaidžano vėliava / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Sostinės Baku teismas nusprendė, kad provakarietiškos opozicinės partijos „Respublikoniškoji alternatyva“ (ReAl) 48 metų lyderis turi būti paleistas į laisvę nustačius dvejų metų probacijos laikotarpį, pranešė jo advokatas Fuadas Agajevas.

I.Mammadovui, anksčiau laikytam pagrindiniu prezidento Ilhamo Aliyevo politiniu oponentu, taip pat uždrausta išvykti į užsienį.

„Sieksime jo visiško išteisinimo“, – pabrėžė F.Agajevas.

Iki 2013 metų vasario, kai I.Mammadovas buvo areštuotas, manyta, kad jis kandidatuos į prezidentus. Demokratijos aktyvistas buvo sulaikytas dėl kaltinimų pakursčius neramumus Ismajili mieste.

Jis neigė prisidėjęs prie neramumų, per kuriuos policija susirėmė su protestuotojais, tačiau 2014-aisiais buvo nuteistas kalėti septynerius metus už „antivyriausybinių riaušių kurstymą“.

Tais pat metais Europos Žmogaus Teisių Teismas nusprendė, kad I.Mammadovo baudžiamasis persekiojimas neturėjo jokio teisinio pagrindo ir buvo politiškai motyvuotas.

2015 metų spalį I.Mammadovo advokatai pranešė, kad kalėjimo sargybiniai jį žiauriai sumušė.

2016-aisiais Europos Sąjunga paragino Azerbaidžaną vykdyti Europos Žmogaus Teisių Teismo nutartį ir jį paleisti, šalies Aukščiausiajam Teismui atmetus jo apeliacinį skundą.

Žmogaus teisių aktyvistai tvirtina, kad ši energijos išteklių turtinga valstybė prie Kaspijos jūros nuo 2013 metų baldo pažaboti valdžios oponentus.

Balandį I.Aliyevas užsitikrino ketvirtą iš eilės kadenciją prezidento poste, per rinkimus surinkęs 86 proc. balsų. Tarptautiniai stebėtojai paskelbė, kad per rinkimus būta rimtų pažeidimų ir stigo realios konkurencijos.

I.Aliyevas šalį valdo pastaruosius 15 metų. Pirmą kartą prezidentu jis buvo išrinktas 2003-iaisiais, po savo tėvo Heydaro Aliyevo mirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius