Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžano prezidentas su žmona aplankė iš armėnų atkovotas teritorijas

Azerbaidžano prezidentas su žmona surengė pergalingą kelionę po teritorijas, atkovotas per įnirtingus susirėmimus dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.
Ilhamas ir Mehriban Alijevai
Ilhamas ir Mehriban Alijevai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę Baku ir Jerevanas tarpininkaujant Maskvai pasirašė taikos susitarimą, kuriuo buvo užbaigtos šešias savaites trukusios kovos, pareikalavusios tūkstančių gyvybių ir privertusios dešimtis tūkstančių gyventojų palikti savo namus.

Pagal susitarimą, dėl kurio buvo švenčiama Azerbaidžane ir piktinamasi Armėnijoje, Jerevanas sutiko perduoti Baku kelis ginčijamo regiono rajonus ir kitas teritorijas, kurias armėnų separatistai kontroliavo nuo 10-ojo dešimtmečio karo.

Džiūgaujančios minios sveikino prezidentą Ilhamą Alijevą ir pirmąją ponią Mehriban Alijevą, pirmadienį nuvykusius į Džebrajilo ir Fiuzuli rajonus, rodo prezidentūros antradienį paskelbti vaizdo įrašai ir nuotraukos. Pirmoji pora kelionės metu vilkėjo kariškus drabužius.

„Jokio [autonominio] statuso Karabachui nebus. Azerbaidžanas yra suvienyta šalis“, – sakė I.Alijevas, šarvuota mašina važiuodamas Fiuzuli rajono keliais.

Jo žmona, kuri taip pat yra savo šalies pirmoji viceprezidentė, telefonu darydamasi asmenukę pasiuntė oro bučinį.

Susikibę rankomis sutuoktiniai fotografavosi prie viduramžius menančio Chudaferino tilto netoli šalies sienos su Iranu. Iki šiol tą vietovę kone tris dešimtmečius kontroliavo armėnų separatistai.

Armėnai „čia viską sunaikino ir už tai atsakys tarptautiniuose teismuose“, sakė I.Alijevas, rodydamas į sugriauto Džebrajilo miesto panoramą.

„Pažiūrėkit, ką niekšiškas priešas padarė Džebrajilo miestui. Jie siekė, kad azerbaidžaniečiai čia niekada nesugrįžtų. Bet mes čia gyvensime. Sugrįžome į savo gimtąsias žemes“, – sakė autoritariškasis prezidentas.

Kalnų Karabachas prieš beveik 30 metų paskelbė nepriklausomybę nuo Azerbaidžano, bet tarptautinė bendrija, net Armėnija, jos nepripažįsta.

Rugsėjo pabaigoje kilę Azerbaidžano ir armėnų separatistų susirėmimai tęsėsi nepaisant Prancūzijos, Rusijos ir JAV pastangų tarpininkauti dėl ugnies nutraukimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius