-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Azov“ kovotojas papasakojo, kaip rusai Mariupolyje degino civilius gyventojus ištisais kvartalais

Iš nelaisvės ištrūkęs karys mano, kad tų civilių, kurie tariamai dingo be žinios Mariupolyje, iš tiesų nebėra tarp gyvųjų, rašo UNIAN.
Vladyslavas Žaivoronokas
Vladyslavas Žaivoronokas / Kadras iš transliacijos

Iš nelaisvės išvaduotas atskirojo specialiosios paskirties būrio „Azov“ kovotojas Vladyslavas Žaivoronokas (šaukinys „Vikipedija“) papasakojo, kad rusų okupantai Mariupolyje „civilius gyventojus degino ištisais kvartalais“.

Tai jis sakė per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo „Azovstal“ gynėjai, grįžę į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją po apsikeitimo karo belaisviais.

VIDEO: Пресконференція оборонців “Азовсталі”. Заява військових щодо судилища над захисниками Маріуполя.LIVE

Paklaustas apie tai, ką matė Mariupolyje, V.Žaivoronokas sakė: „Mačiau, kaip priešas degino civilius gyventojus, žmones. Ne šeimomis, ne butais, net ne namais, o kvartalais. Mačiau artilerijos apšaudymus, dėl kurių sudegdavo ištisi namų kvartalai.“

Jis pažymėjo, kad namai būdavo sudeginami kartu su civiliais gyventojais.

„Mariupolyje žuvusiųjų yra dešimtys tūkstančių. Įsivaizduokite, kiek tai yra civilių gyventojų“, – pabrėžė kovotojas.

Taigi, pridūrė V.Žaivoronokas, visi Mariupolio gyventojai „turi tam tikrą skaičių kaimynų, draugų iš kitų rajonų, kurie arba 100 proc. žuvo, ir jie tai žino, arba yra dingę be žinios“.

„Ir jei pažiūrėsite į nuotraukas, kas nutiko miestui, ir, kaip sakiau, žmonės sudegė kartu su savo butais, kartu su savo namais, su savo kaimynais, visi kartu – visi šie žmonės faktiškai dingo be žinios. Be to, nepamirškite, Rusija į Mariupolį atvežė mobiliuosius krematoriumus. Todėl, suprantate, tie, kas dingo Mariupolyje, žuvo. Tai faktas“, – sakė kovotojas.

Jis pažymėjo, kad neįmanoma patikrinti kokio nors konkretaus asmens likimo, tačiau „apskritai visi dingę be žinios civiliai gyventojai yra žuvę“.

Savo ruožtu „Azov“ kovotojas Denysas Čepurka (šaukinys „Mango“) sakė, kad matė, kaip okupantų tankai šaudė į namus, kuriuose buvo civilių gyventojų.

„Buvau liudininkas, kaip bėgo šeima, o rusų kariai šaudė iš kulkosvaidžio ir vaikui buvo peršauta koja“, – sakė jis.

Kovotojas Dmytro Usičenka (šaukinys „Vyšnia“) taip pat pažymėjo, kad Mariupolyje „buvo tūkstančiai, šimtai gulėjo negyvi gatvėse“.

Kaip pranešė UNIAN, birželio 4 d. Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka pareiškė, kad okupantai ardo sugriautus namus laikinai okupuotame Mariupolyje, netikrindami griuvėsių. Pasak mero patarėjo, neįmanoma gauti duomenų apie naujus mirusiųjų kūnus, nes po nugriovimo viskas išvežama į sąvartyną.

Vietos valdžios institucijų vertinimu, Mariupolyje žuvo mažiausiai 22 tūkst. žmonių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad Mariupolyje žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, o rusai nori paversti jį „parodomuoju sugriautu miestu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius