Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 16 /11:57

„Azovstal“ yra apie 600 sužeistų kovotojų, 40 yra labai sunkios būklės, mūšiai verda gamyklos teritorijoje

Mariupolyje, Rusijos pajėgų blokuotoje „Azovstal“ gamyklos teritorijoje, yra apie 600 sužeistų Ukrainos pajėgų kovotojų, nacionalinės televizijos laidoje „Maratonas“ sakė Ukrainos nacionalinės gvardijos 12-osios brigados vadas Denisas Šlega. Jo teigimu, iš šimtų sužeistųjų apie 40 žmonių būklė yra labai sunki.
Sužeisti ir suluošinti Mariupolio gynėjai
Sužeisti ir suluošinti Mariupolio gynėjai / Pulko „Azov“ nuotr.

Daug sužeistų, maistas ir vanduo baigiasi

D.Šlega sakė, kad vaistų ir medicinos priemonių „labai trūksta“, ir apibūdino situaciją kaip sunkią, rašo Ukrainos radijo „Svoboda“ tarnyba.

Tą pačią informaciją gegužės 15 d. internetinėje konferencijoje patvirtino „Azovstal“ gynėjų sutuoktinės Kateryna Prokopenko, Julija Fedosiuk, Anna Naumenko ir Darja Cykunova. Pasak jų, jų vyrai per dieną išgeria stiklinę techninio vandens ir turi labai mažai maisto atsargų.

Pasak konferencijos dalyvių, gamykloje daug sunkiai sužeistų kovotojų miršta dėl vaistų trūkumo, be to, pasitaikė atvejų, kai be narkozės buvo amputuojamos galūnės. Karių žmonos dar kartą prašė išgelbėti jų artimuosius. Moterys ketina atvykti į Turkiją, kad paprašytų šios šalies prezidento Recepo Tayyipo Erdogano pagalbos savo vyrams. Turkija anksčiau skelbė siūliusi Rusijai planą, karius iš „Azovstal“ nugabenti į Berdianską, o iš ten išplukdyti laivu į Turkiją, kur kariai liktų iki karo pabaigos. Rusijai kol kas dar nedavė sutikimo tokiai operacijai.

Televizijos kanalas „Real Time TV“ susisiekė su Dmytro Kozackiu, „Azov“ pulko (kraštutinių dešiniųjų savanorių grupės, priklausančios Ukrainos nacionalinei gvardijai) kovotoju. Jis taip pat sakė, kad iš 600–700 sužeistų kovotojų „40–50 žmonių būklė yra labai sunki“ ir juos reikia skubiai evakuoti.

„Kalbant apie maistą ir vandenį, manau, kad liko maždaug penkios dienos, gal savaitė. Šiandien pietavome: mes valgome tik pietus, valgome tik kartą per dieną. Tai buvo avižiniai dribsniai ir morkos“, – sakė D.Kozackis. Pasak jo, geriamojo vandens nebėra, kariai priversti gerti „techninį“ vandenį, kurio tenka vos po dvi stiklines žmogui.

Kalbėdamas apie vykstantį „Azovstal“ šturmą, D.Kozackis sakė, kad karo veiksmai vyksta jau gamyklos teritorijoje. „Visa tai palaiko priešo sunkioji artilerija, tankai ir lėktuvai. Mūsų kovotojai maksimaliai atremia visas priešo atakas“, – sakė „Azov“ kovotojas.

Pranešimai apie pasidavimą paneigti

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos pajėgų bataliono „Vostok“ vadas Oleksandras Chodakovskis savo telegram kanale pranešė, kad esą pasidavė dešimt „Azovstal“ gamykloje buvusių Ukrainos kariškių. Jis tikino, kad išėjo pirmieji dešimt kariškių su baltomis vėliavomis.

Anksčiau M.Chodakovskis sakė, kad okupantai aptiko ir užblokavo tunelį, kuriuo Ukrainos kariškiai pasiekdavo upę ir sėmė iš jos vandenį. Blokuojant tunelį esą vienas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys žuvo, o kitas buvo sužeistas.

O Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka pareiškė, kad Ukrainos kariuomenės kariai nepaliko „Azovstal“ teritorijos su balta vėliava, pranešė naujienų agentūra UNIAN.

„Jei tikėsime okupantų šaltiniais, Mariupolyje jie jau tris kartus visus paėmė į nelaisvę“, – sakė P.Andriuščenka.

Jis taip pat sakė, kad Rusijos kariai dabar veikia tik „Azovstal“ perimetre. „Nėra jokio rimto priartėjimo, todėl stiprėja apšaudymai“, – sakė jis.

VIDEO: V.Zelenskis: „Rusų kariai, kurie išliks gyvi, pasiims šį blogį su savimi į Rusiją“

Kas gali būti toliau?

„Azovstal“ plieno gamykla yra paskutinė Ukrainos pajėgų gynybos tvirtovė Mariupolyje po to, kai didžiąją dalį miesto teritorijos užėmė Rusijos kariuomenė. Gamyklos teritorijoje įsitvirtinę „Azov“ kovotojai, teritorinės gynybos ir sienos apsaugos pajėgos.

Ukraina siekia, kad jos kariškiai būtų evakuoti iš gamyklos, visų pirma siūlydama juos išsiųsti į trečiąją šalį, kur jie galėtų likti iki invazijos pabaigos. Rusija reikalauja, kad Ukrainos kariuomenė pasiduotų. Šiuo metu vyksta derybos dėl sunkių sužeistųjų evakuacijos mainais į rusų karo belaisvius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius