-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.al Assado režimas ima klibėti? Užuominos iš Maskvos ir konfliktas su pusbroliu

Kremliui artimas tyrimų centras ir žiniasklaida užsimena, kad Rusija, Turkija ir Iranas gali pasiekti susitarimą dėl Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado pašalinimo iš valdžios. Tuo pat metu Sirijos vadovo pusbrolis ir įtakingas verslininkas ėmė skųstis, kad režimas nusitaikė į jo verslus. Pasak valdžiai Damaske artimo šaltinio, B.al Assado giminaičiu gali naudotis viena iš Sirijos režimo sąjungininkių.
Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas Hmeimimo bazėje Latakijoje
Basharas al Assadas ir Vladimiras Putinas Hmeimimo bazėje Latakijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tyrimų centras „Russian International Affairs Council“ (RIAC) paskelbė besitikintis, kad Rusija, Turkija ir Iranas pasieks susitarimą dėl Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado pašalinimo iš valdžios, taip pat paskelbs paliaubas mainais už pereinamosios vyriausybės sudarymą. Šią vyriausybę sudarytų opozicija, režimo atstovai ir Sirijos demokratinės pajėgos (SDF), rašo „Middle East Monitor“.

RIAC, žinomas dėl glaudžių ryšių su sprendimų priėmėjais Rusijos vyriausybėje, ataskaitoje rašo, kad rusų organizacija „Nacionalinių vertybių apsaugos fondas“, susijusi su saugumo tarnybomis ir prezidentu Vladimiru Putinu, Sirijoje atliko apklausą dėl B.al Assado buvimo valdžioje.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

RIAC ataskaitoje rašoma, kad nuo karinės intervencijos Sirijoje pradžios Rusija vengė būti vaizduojama kaip B.al Assado gynėja. RIAC pridūrė, kad „Sirijos žmonės nuspręs, ar nori, jog Assadas išliktų valdžioje“.

Pasak RIAC, Rusija rimčiau žvelgia į pokyčius Sirijoje, ypač todėl, kad B.al Assado gynimas „tapo našta“, rašo „Middle East Monitor“.

Rusijos naujieną agentūra TASS paaiškino: „Rusija įtaria, kad Assadas ne tik nebesugeba vadovauti šaliai, bet ir tai, jog Sirijos režimo vadovas tempia Maskvą Afganistano scenarijaus link.“

TASS pridūrė, kad Iranas neturi jokio intereso pasiekti stabilumą visame regione, nes laiko jį kovos su JAV lauku.

Pasak TASS, Maskva yra pasiryžusi naudotis B.al Assadu, kad sudarytų Rusijos interesus garantuojantį susitarimą. Tiesa, TASS pažymi, kad B.al Assadas kalbėsis su rusais, tačiau galiausiai įgyvendins Irano reikalavimus.

Turkija seniai pasisako už B.al Assado pašalinimą iš valdžios, rašo „Middle East Monitor“.

„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas (kairėje) ir B.al-Assadas Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./V.Putinas (kairėje) ir B.al-Assadas Sirijoje

Devynerius metus trunkančiame Sirijos pilietiniame kare Rusija palaiko žiauriai taikų piliečių sukilimą numalšinusį B.al Assadą. Maskvos ir Teherano padedamas režimas atsikovojo 70 proc. šalies teritorijos.

Šeimyninė drama

Sirai per šį Ramadaną stebi neįprastą dramą. B.al Assado pusbrolis iš mamos pusės ir vienas turtingiausių šalies verslininkų Rami Makhloufas paviešino vaizdo įrašą, kuriame skundžiasi, kad saugumo tarnybos nusitaikė į jo verslus, rašo „Financial Times“.

„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas
„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas

R.Makhloufas tikino, kad režimo saugumo pajėgos „ėmė puldinėti žmonių laisves“.

„Buvau paprašytas atsitraukti“, – vaizdo įraše kalbėjo R.Makhloufas ir prašė B.al Assado teisingumo.

Kai 2011 metais Sirijoje prasidėjo karas, R.Makhloufas kontroliavo apie 60 proc. šalies ekonomikos, jis ir toliau monopolizavo pagrindines industrijas stiprindamas B.al Assado režimą. Tačiau pernai pasirodė nepatvirtintų pranešimų, kad R.Makhloufui buvo skirtas namų areštas, o B.al Assado režimas perėmė pusbrolio verslus, rašo „Deutsche Welle“

Panašu, kad toks R.Makhloufo pareiškimas reiškia galios struktūros pokyčius valdančiajame klane, kurį sudaro alavitų sekta. Nuo 1970 metų, kai B.al Assado tėvas Hafezas atėjo į valdžią, „valdančioji Sirijos šeima niekada į viešumą nekėlė nešvarių skalbinių“, laikraščiui sakė Lina Khatib iš tyrimų centro „Chatham House“.

Damasko politiką gaubiant nežiniai, analitikai negali įvardyti, kodėl nusitaikyta į R.Makhloufą. Tačiau Sirijos valstybei labai trūksta pinigų, vietos valiuta nuvertėjo, daug verslininkų skundžiasi, kad muitinė ir kitos institucijos siekia juos papildomai apmokestinti.

Pasak Vidurio Rytų analitikės Tarptautiniame strateginių studijų institute Emile Hokayem, nors R.Makhloufas nekelia didelio iššūkio B.al Assadui, jis atskleidė „įtampas artimiausiame rate tuo metu, kai pyragas mažėja, o konkurencija ir kaltinimai darosi intensyvesni“.

„Makhloufas nėra paprastas consigliere ar leitenantas. Jis sėdi šiek tiek žemiau Basharo“, – „Financial Times“ sakė E.Hokayem.

Du šaltiniai iš B.al Assado artimos aplinkos kalbėjo apie daug metų besitęsiančią įtampą tarp R.Makhloufo ir pirmosios ponios Asmos al Assad, rašo „Financial Times“.

Amerikos universiteto Beirute tyrėjas Bacharas el Halabi Kataro remiamam portalui „The New Arab“ sakė, kad „tai, ką dabar matome, yra paskutinė Sirijos režimo fazė, ir tai, kas vyksta dabar, nulems režimo ateitį“.

VIDEO: Jautrūs kadrai: tėvas Sirijoje bando padėti dukrai nugalėti baimę – moko juoktis, išgirdus sprogstančias bombas

Naudojasi užsienio jėgos?

Šaltinis portalui „Middle East Eye“ sakė manąs, kad tai nėra vien „kova artimame Assado rate“.

Pasak šaltinio, R.Makhloufu gali naudotis viena iš Damasko sąjungininkių, siekdama padidinti spaudimą vyriausybei priimti politinį susitarimą pasibaigus karui. Arba R.Makhloufu gali naudotis pats Damaskas, kad atremtų tą spaudimą, rašo „Middle East Eye“.

„Financial Times“ rašo, kad nors dauguma sirų peikia R.Makhloufą dėl galimos korupcijos ir paramos režimui, jį palaiko dalis alavitų bendruomenės. R.Makhloufas užsiima labdara tankiai alavitų apgyvendintame pakrantės regione.

Pasak L.Khatib, R.Makhloufas gali bandyti pasirodyti alavitų interesų gynėju. Kai kurie lojalistai komentatoriai įspėjo, kad veiksmai prieš R.Makhloufą galėtų sukelti konfliktą alavitų bendruomenės viduje.

„Neatneškite (pakrantės regionui) ugnies, karų ir destrukcijos“, – feisbuke rašė buvęs parlamento narys ir garsus lojalistas Sharifas Shuhada.

Pasak tyrėjo Josepho Dahero iš Lozanos universiteto, B.al Assadui visiškai stoti prieš R.Makhloufą labai daug kainuotų, neaišku, ar jis yra pasiryžęs tai padaryti, rašo „Deutsche Welle“.

Nors alavitai sudaro vos apie 12 proc. Sirijos populiacijos, šios sektos atstovai sudaro valdantįjį šalies elitą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius