-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Johnsonas pasisako už žydų ir palestiniečių konflikto dviejų valstybių sprendinį

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas trečiadienį pareiškė, kad jo vyriausybė toliau pasisako už dviejų valstybių sprendinį Izraelio ir palestiniečių konflikte.
B.Johnsonas ir M.Abbasas Ramaloje
B.Johnsonas ir M.Abbasas Ramaloje / „Scanpix“/AP nuotr.

B.Johnsono, susitiksiančio su abiejų šalių lyderiais, pareiškimas nuskambėjo JAV prezidentui Donaldui Trumpui sukėlus abejonių dėl Vakarų pastangų skatinti dviejų valstybių sukūrimą.

Vasario mėnesį D.Trumpas per susitikimą su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu Baltuosiuose rūmuose nusigręžė nuo dviejų valstybių sprendimo ir pareiškė, kad pritartų ir vienai valstybei, jeigu tai užtikrintų taiką.

„Mūsų vyriausybės politika JK yra visiškai nepakitusi“, – sakė B.Johnsonas žurnalistams Ramaloje po susitikimo su palestiniečių užsienio reikalų ministru Riyadu al Malkiu.

„Mes tebesame įsipareigoję dviejų valstybių sprendiniui, jo vizijai, kad būtų išspręstas šis konfliktas. Žinote, aš tikrai tikiu, kad tai įmanoma“, – kalbėjo ministras.

Tačiau B.Johnsonas taip pat sakė, kad jo nuomone, naujoji Vašingtono administracija pasiūlė „galimybę“.

„Yra noras į viską pažvelgti šviežiu žvilgsniu, o tam reikės vadovavimo iš abiejų pusių – vadovavimo, ir vizijos, ir drąsos“, – pareiškė jis.

Ramaloje B.Johnsonas susitiko ir su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu, o Jeruzalėje laukia susitikimas su Izraelio premjeru B.Netanyahu. Tai – pirmas B.Johnsono darbo vizitas šioje šalyje nuo liepos mėnesio, kai jis užėmė užsienio reikalų ministro postą.

Anksčiau trečiadienį jis susitiko su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad B.Johnsonas dar susitiks su nevyriausybinės nausėdijų plėtrą stebinčios organizacijos „Peace Now“ atstovais, tačiau oficialiai šie pranešimai nebuvo patvirtinti.

Ramaloje B.Johnsonas kritikavo Izraelio nausėdijų statybas, bet pasmerkė ir palestiniečių smurtą.

B.Johnsonas dar būdamas Londono meru „kairiaisiais akademikais velveto švarkais“ pavadino tuos, kurie boikotuoja žydų valstybę dėl palestiniečių teritorijos okupacijos.

„Žinoma, Izraelio žmonėms reikia jausti, kad jie gali gyventi saugiai, nebijodami terorizmo ir smurto, – sakė jis. – Nors, kita vertus, labai svarbios yra tokios kliūtys kaip vis spartėjančios nausėdijų statybos, greitėjantys griovimai, kuriuos mes taip pat aptarėme“.

Neapgalvotais poelgiais garsėjantis B.Johnsonas sukėlė skandalą lankydamasis Izraelyje 2015 metų lapkritį, kai dar būdamas Londono meru „kairiaisiais akademikais velveto švarkais“ pavadino tuos, kurie boikotuoja žydų valstybę dėl palestiniečių teritorijos okupacijos.

Po to nemažai palestiniečių grupių atsisakė susitikti su B.Johnsonu ir jam buvo pranešta, kad jo pareiškimas padidino pavojų jo saugumui, jeigu jis nuspręstų apsilankyti Vakarų Krante.

Tačiau jis vis tiek susitiko su palestiniečių premjeru Rami Hamdallah.

Jungtinė Karalystė gruodį balsavo už JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, reikalaujančią nutraukti žydų nausėdijų statybas. Dėl to trumpam nukentėjo Izraelio ir Londono santykiai.

Tačiau sausį Jungtinė Karalystė atsisakė pasirašyti galutinį Artimųjų Rytų taikos konferencijos pareiškimą Paryžiuje, kuriam kategoriškai priešinosi Izraelis.

Vasario mėnesį B.Netanyahu susitikęs su premjere Theresa May Londone pareiškė, kad visos „atsakingos šalys“ dabar turi palaikyti naujas sankcijas Izraelio aršiausiam priešininkui Iranui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius