-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B. Netanyahu: Izraelis neleis Iranui įgyti branduolinių ginklų

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu trečiadienį pažadėjo neleisti Iranui įgyti branduolinių ginklų, šiitiškai respublikai paskelbus, kad įšaldys dalį savo įsipareigojimų pagal 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl jos branduolinės programos. 
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šį rytą vykdamas čia išgirdau, kad Iranas ketina tęsti savo branduolinę programą“, – sakė premjeras per renginį, skirtą Atminimo dienai, kai pagerbiami kritę kariai ir civiliai gyventojai, žuvę per kovotojų atakas.

„Neleisime Iranui įgyti branduolinių ginklų“, – sakė B.Netanyahu hebrajiškai.

Izraelio premjeras griežtai nepritarė Irano ir didžiųjų pasaulio valstybių 2015 metais pasirašytam svarbiam susitarimui dėl Teherano branduolinės programos ir uoliai palaikė JAV prezidento Donaldo Trumpo praėjusių metų sprendimą trauktis iš šios sutarties bei grąžinti šiitiškai respublikai skaudžias ekonomines sankcijas.

Izraelis laikomas pagrindine karine galia Artimuosiuose Rytuose, taip pat vienintele to regiono šalimi, turinčia branduolinių ginklų.

Trečiadienį Teheranas paskelbė, kad 60-iai dienų įšaldo savo įsipareigojimus dėl prisodrinto urano atsargų pagal 2015-ųjų branduolinį susitarimą su didžiosiomis pasaulio valstybėmis.

Jei per šį laikotarpį kitos sutarties šalys neras būdo, kaip padėti Iranui apeiti JAV sankcijas, šiitiška respublika žada nebesilaikyti suvaržymų dėl urano sodrinimo lygio.

Iranas nepripažįsta Izraelio ir atmeta jo teisę egzistuoti – ši pozicija po Islamo revoliucijos tapo kertiniu šiitiškos respublikos politikos principu.

Iranas palaiko radikalias palestiniečių grupuotes ir audringai nepritarė dabar jau praktiškai žlugusiam Artimųjų Rytų taikos procesui, per kurį palestiniečiams buvo pasiūlyta ribota autonomija per 1967 metų Šešių dienų karą Izraelio užimtose teritorijose.

Izraelis viešai pareiškė surengęs šimtus antskrydžių ir raketų atakų prieš kaimyninėje Sirijoje esančias Irano ir jo sąjungininko – Libano šiitų judėjimo „Hezbollah“ – pajėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius