Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Netanyahu: pasaulis turi priversti Siriją atsikratyti cheminių ginklų

Po pranešimo apie 58 nuo cheminio ginklo Sirijoje žuvusius žmones Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu antradienį pareiškė, kad pasaulis turi imtis veiksmų, kurie priverstų Siriją atsikratyti cheminių ginklų.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) anksčiau pranešė, kad mažiausiai 58 civiliai, tarp jų – 11 vaikų, žuvo antradienį per aviacijos smūgį ir numanomą cheminę ataką sukilėlių kontroliuojamame Sirijos šiaurės vakarų mieste Chan Šeichūne. Įtarta, kad „dujos pasklido“ po Sirijos vyriausybės pajėgų aviacijos smūgio; nuo jų kentėjo mažiausiai 160 žmonių; daugelis miršta atvykę į ligonines.

Socialiniuose tinkluose skelbiamos nuotraukos ir vaizdo įrašai rodo nejudančius mažų vaikų kūnus.

„Kai pamačiau nuo cheminės atakos Sirijoje dūstančių kūdikių vaizdus, buvau sukrėstas ir pasipiktinau“, – kalbėjo B.Netanyahu.

„Kreipiuosi į tarptautinę bendruomenę – tesėkite savo 2013 metų pažadą visiškai ir galutinai išgabenti tuos siaubingus ginklus iš Sirijos“, – sakė jis.

Sirijos vyriausybė 2013 metais oficialiai įstojo į Cheminių ginklų uždraudimo organizaciją (OPCW) ir perdavė savo cheminį arsenalą, tuo išvengdama JAV karinių veiksmų.

Šis susitarimas buvo pasiektas po šimtų žmonių žūties, JAV žvalgyba nurodė 1429 aukas, nuo cheminio ginklo, kurį esą panaudojusios Sirijos pajėgos teritorijose į rytus ir pietvakarius nuo Damasko.

Tačiau ir vėliau būta kaltinimų, kad Sirijos vyriausybės pajėgos naudoja cheminį ginklą, ypač išskiriamos trys chloro atakos 2014 ir 2015 metais.

Šio antradienio ataka, spėjama cheminė, yra naujausia kare, kuris prasidėjo 2011-aisiais nuo protestų prieš prezidento Basharo al-Assado valdymą ir virto pilietiniu karu, nusinešusiu daugiau kaip 320 tūkst. gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius