Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 16 /23:30

B.Obama buvo asmeniškai perspėjęs V.Putiną sustabdyti kibernetines atakas

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį pareiškė asmeniškai perspėjęs Vladimirą Putiną dėl įtariamų Rusijos kibernetinių atakų, kai jie buvo susitikę prieš praėjusį mėnesį vykusius Amerikos rinkimus, ir paraginęs jį „visa tai užbaigti“.
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama Kinijoje
Vladimiras Putinas ir Barackas Obama Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama nurodė, kad vasarą buvo informuotas apie Rusijos vykdomą Demokratų partijos elektroninį šnipinėjimą ir kad jis nerimavęs, jog ši veikla gali eskaluotis ir sutrikdyti rinkimų procesą.

„Rugsėjo pradžioje, kai mačiausi su prezidentu Putinu Kinijoje, jaučiau, kad veiksmingiausias būtas užtikrinti, jog taip nenutiktų – tiesiogiai su juo pasikalbėti ir pasakyti, kad jis visa tai užbaigtų, nes bus rimtų pasekmių, jeigu jis to nepadarytų“, – B.Obama sakė žurnalistams per savo paskutinę spaudos konferenciją prieš išvykdamas atostogų į Havajus.

Kadenciją baigiantis JAV vadovas gynė savo sprendimą, kaip reaguoti į Rusijos kibernetines atakas. B.Obamos teigimu, jeigu jis būtų ėmęsis griežtesnių veiksmų, jie galėjo būti interpretuoti kaip kišimasis į rinkimų kampaniją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas ir B.Obama Peru
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas ir B.Obama Peru

JAV prezidentas visgi perspėjo, kad Rusijai bus pasiųsta aiški žinia „taip nesielgti, nes mes galime kai ką jums padaryti“. B.Obama sakė, kad kai kurie galimi atsakai būtų vieši, tačiau kiti – ne. „Kai ką mes padarysime taip, kad žinotų jie, bet ne visi“, – sakė jis.

Spaudos konferencijoje B.Obama negailėjo karčių žodžių Rusijai. Jis ją apibūdino kaip „mažesnę šalį, silpnesnę šalį, kurios ekonomika nesukuria nieko, ką kas nors norėtų pirkti – išskyrus naftą, dujas ir ginklus“.

B.Obama taip pat sukritikavo Respublikonų partijos narius, kurie rodo palankumą Rusijai vien tik dėl to, kad neapkenčia Demokratų partijos. „Ronaldas Reaganas apsiverstų karste“, – apie Respublikonų pagyras Maskvai sakė kadenciją baigiantis prezidentas.

Ronaldas Reaganas apsiverstų karste“, – apie Respublikonų pagyras Maskvai sakė kadenciją baigiantis prezidentas.

Jis perspėjo, kad „V.Putinas gali mus susilpninti taip, kaip jis mėgina susilpninti Europą, jeigu mes pradėsime tikėti, kad yra galima bauginti žiniasklaidą arba į kalėjimą uždarinėti disidentus“.

Paklaustas, ar, jo nuomone, V.Putinas asmeniškai nurodė programišiams kištis į JAV rinkimų procesą, B.Obama atsakė, kad Rusijoje jis viską kontroliuoja. „Nelabai kas įvyksta Rusijoje be Vladimiro Putino, – sakė JAV vadovas. – Tai įvyko aukščiausiame Rusijos valdžios lygyje.“

VIDEO: B.Obamos spaudos konferencija

FTB ir CŽV sutaria, kad Rusijos elektroninis šnipinėjimas padėjo D.Trumpui

JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) padarė išvadą, kad Rusija kišosi į Amerikos prezidento rinkimų procesą, siekdama padėti laimėti respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui, penktadienį pranešė dienraštis „The Washington Post“.

Pastaruoju metu vyko partijų politiniai debatai, kad šios dvi itin svarbios agentūros nesutaria dėl Rusijos ketinimų. Tuo tarpu „The Washington Post“ pranešime sakoma, kad FTB padarė tokią pačią išvadą, kaip ir CŽV: jog Maskva tikėjosi sutrikdyti demokratų kandidatės Hillary Clinton pastangas užimti Baltuosius rūmus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Programišiai – galingiausias Rusijos ginklas kovoje su Vakarais

Nacionalinės žvalgybos direktorius (DNI) Jamesas Clapperis irgi laikosi tos pačios nuomonės.

„The Post“ nurodė, kad tai paaiškėjo iš vieno pranešimo, kurį CŽV direktorius Johnas Brennanas išsiuntė savo agentūros darbuotojams.

FTB padarė tokią pačią išvadą, kaip ir CŽV: jog Maskva tikėjosi sutrikdyti demokratų kandidatės Hillary Clinton pastangas užimti Baltuosius rūmus.

„Anksčiau šią savaitę atskirai susitikau su FTB (direktoriumi) Jamesu Comey ir DNI Jimu Clapperiu. Tarp mūsų yra tvirtas konsensusas dėl Rusijos kišimosi į mūsų prezidento rinkimus masto, pobūdžio ir ketinimų“, – sakoma J.Brennano komunikate. „The Washington Post“ citavo JAV pareigūnus, kurie skaitė šį pranešimą.

„Mes visi trys taip pat sutariame, kad mūsų organizacijoms kartu su kitomis reikia susitelkti į šio klausimo išsamios analizės, kurią pavedė atlikti prezidentas Obama ir kuriai vadovauja DNI, užbaigimą“, – pridūrė J.Brennanas.

Spaudžiamas Kongreso ir partijų pateikti įrodymų šioms agentūrų išvadoms B.Obama praėjusią savaitę nurodė dar kartą ištirti su rinkimais susijusias kibernetines atakas ir parengti ataskaitą iki jo kadencijos pabaigos sausio 20 dieną.

„Esame įsipareigoję užtikrinti mūsų rinkimų patikimumą. Šioje ataskaitoje bus gilinamasi į žalingos kibernetinės veiklos, suderintos su mūsų rinkimų laiku, pobūdį, bus įvertinti mūsų gynybos pajėgumai ir apžvelgtos išmoktos pamokos, siekiant užtikrinti, kad Kongreso nariai ir suinteresuoti veikėjai būtų deramai informuoti“, – sakė Baltųjų rūmų atstovo spaudai pavaduotojas Ericas Schultzas.

„Stengsimės viešinti kiek galėsime, – pridūrė jis. – Tai svarbus prezidento prioritetas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius