-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Woodwardo knyga apie D.Trumpą sukėlė sprogimą: padėjėjai saugo šalį nuo prezidento?

Legendinis JAV žurnalistas Bobas Woodwardas savo naujoje knygoje „Baimė: Trumpas Baltuosiuose rūmuose“ („Fear: Trump in the White House“) rašo, kad prezidento Donaldo Trumpo padėjėjai kaip įmanydami stengiasi pristabdyti pavojingiausius šio turtuolio instinktus. Pavyzdžiui, paslepia svarbius dokumentus, kad D.Trumpas jų nepasirašytų.
Bobas Woodwardas
Bobas Woodwardas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įdomybių apie šį JAV prezidentą yra ir daugiau – ir svarbiausia, kad B.Woodwardas laikomas itin patikimu žurnalistu.

448 puslapių knygoje į Baltųjų rūmų užkulisius pažvelgiama vidinio D.Trumpo rato narių akimis. Perteikdamas konfidencialius pokalbius su prezidento administracijos atstovais B.Woodwardas parodo, kad net pačiuose Baltuosiuose rūmuose D.Trumpas laikomas grėsme nacionaliniam saugumui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Baltieji rūmai viską neigia

Nemažai vidinių konfliktų kitų autorių buvo aprašyti jau anksčiau, tačiau scenos, apie kurias B.Woodwardui pasakojo administracijos nariai, atskleidžia, kad situaciją Baltuosiuose rūmuose jie vertina labai kritiškai.

Esą administracija veikia chaotiškai, o daugelis jos darbuotojų baiminasi dėl padriko D.Trumpo elgesio, jo neišmanėliškumo ir pomėgio nuolat meluoti.

Anot B.Woodwardo, Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas Kelly D.Trumpą vadina „pakrikusiu“ ir „idiotu“ (J.Kelly tai jau paneigė, – red.). Gynybos sekretorius J.Mattisas mano, kad D.Trumpas aplinką suvokia kaip „penktokas ar šeštokas“ (J.Mattisas taip pat paneigė sakęs tokius žodžius, – red.).

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Mattisas (kairėje) ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Mattisas (kairėje) ir Donaldas Trumpas

Galiausiai buvęs D.Trumpo asmeninis advokatas Johnas Dowdas prezidentą apibūdina kaip „su*istą melagį. Jis D.Trumpui esą pareiškė, kad jo lauks „oranžinė kalinio uniforma“, jei jis liudys specialiajam prokurorui Robertui Muelleriui.

„Jis – idiotas. Beprasmiška bandyti jį kuo nors įtikinti. Jis nebesigaudo realybėje. Mes esame pamišėlių mieste, – viename susitikime savo kabinete esą pareiškė J.Kelly. – Nė nežinau, kodėl mes čia esame. Nesu turėjęs blogesnio darbo.“

Reikia pažymėti, kad absoliučiai visi D.Trumpo administracijos atstovai, pradedant pačiu prezidentu, neigia B.Woodwardo knygos, kurią bus galima įsigyti nuo rugsėjo 11-osios, turinį. D.Trumpas tviteryje klausia, ar šis garsus žurnalistas negali būti Demokratų partijos agentas.

Be to, antradienį prezidentas tviteryje taip pat paneigė vadinęs generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą „protiškai atsilikusiu“ ir „buku pietiečiu“.

D.Trumpas tvirtino „niekada nesakęs tokių žodžių apie kitą asmenį, įskaitant Jeffą“, ir pridūrė, kad „būti pietiečiu yra ŠAUNU“.

Vis dėlto legendinio „The Washington Post“ žurnalisto B.Woodwardo, kuris pirmasis aprašė Votergeito skandalą, reputacija tikrai geresnė nei, pavyzdžiui, kito Baltųjų rūmų gyvenimą aprašiusio autoriaus Michaelo Wolffo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobas Woodwardas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobas Woodwardas

„Politico“ anksčiau rašė, kad oficialiai bendrauti su B.Woodwardu nesutikę aukšto rango D.Trumpo administracijos pareigūnai, tarsi dėl savo reputacijos susirūpinę vieniši vilkai, patys ėmė kalbėtis su žurnalistu. Jie nenorėjo, kad kitus išgirstų, o jų – ne. Kitaip tariant, kalbėjo visi.

Laikomas patikimu žurnalistu

Manoma, kad knyga, kurioje taip pat plačiai rašoma, koks svarbus D.Trumpui yra R.Muellerio vykdomas tyrimas dėl Rusijos kišimosi į rinkimus, gali paveikti rinkėjų nusistatymą prieš svarbius vidurio kadencijos rinkimus lapkritį.

„Twitter“ nuotr./Bobo Woodwardo knygos apie D.Trumpą Baltuosiuose rūmuose viršelis
„Twitter“ nuotr./Bobo Woodwardo knygos apie D.Trumpą Baltuosiuose rūmuose viršelis

B.Woodwardas knygą pradeda dramatiška scena. Dabar jau buvęs D.Trumpo vyresnysis patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas pamatė laiško juodraštį ant prezidento stalo Ovaliajame kabinete ir nusprendė, kad jo turinys kelia pavojų nacionaliniam saugumui.

Laiškas, jei jį parašu būtų palaiminęs D.Trumpas, būtų patvirtinęs JAV pasitraukimą iš svarbaus prekybos susitarimo su Pietų Korėja.

Knygos autoriaus teigimu, G.Cohną pribloškė galimybė, kad D.Trumpas pasirašys dokumentą. Jis vienam kolegai esą prasitarė: „Aš nugvelbiau tą laišką. Neleidau jam pamatyti laiško. Jis niekada nepamatys to dokumento. Reikia saugoti šalį.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gary Cohnas

Taip pat esą elgėsi ir G.Cohno bendradarbis Robas Porteris – jis tiesiog slėpdavo dokumentus ir nuimdavo juos nuo D.Trumpo stalo: „Aš bandžiau reaguoti į tikrai pavojingas jo (D.Trumpo, – red.) idėjas ir priversti jį suprasti, kad tos idėjos – ne tokios jau geros.“

R.Porteris B.Woodwardui atvirai teigė tokias pastangas apeiti D.Trumpą vadinantis „administraciniu perversmu“.

Skelbiama, kad B.Woodwardas knygą parašė remdamasis šimtais valandų įrašytų pokalbių su dešimtis šaltinių vidiniame D.Trumpo rate. Taip pat – dokumentais, dienoraščiais, įvairiais memorandumais.

Šis žurnalistas yra laimėjęs dvi Pulitzerio premijas, kurių vieną – už darbą nušviečiant garsųjį Votergeito skandalą, išvertusį iš posto JAV prezidentą Richardą Nixoną.

„Negali pasakyti tiesos – tokia prigimtis“

Iškalbingas skyrius, kuriame pasakojama apie D.Trumpo akistatą su asmeniniu advokatu J.Dowdu. Pastarasis esą buvo įsitikinęs, kad prezidentas susimautų per pokalbį su specialiuoju prokuroru R.Muelleriu, ir nutarė išbandyti D.Trumpo nervus per savotišką testą.

J.Dowdas: „Nėra jokios galimybės jums nenudegti. Neliudykite arba lauks oranžinė kalinio uniforma.“

Anot J.Dowdo, D.Trumpas susikirto, bet vis tiek tikino, kad yra pasirengęs liudyti. Kaip rašo B.Woodwardas, J.Dowdas įžvelgė, kad pokalbis su R.Muelleriu būtų „visiškas košmaras“, ir teigė, jog D.Trumpas elgėsi kaip „įsiskaudinęs šekspyriškas karalius“.

Negana to, rašoma, kad J.Downas su dabartiniu D.Trumpo advokatu Jay Sekulow tuomet nukeliavo pas patį R.Muellerį, kuriam atkartojo tariamą prezidento apklausą. Specialiajam prokurorui svečiai pareiškė, kad D.Trumpas tiesiog nesugeba pasakyti tiesos: „Jis tiesiog kažką išgalvojo. Tokia jo prigimtis.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Dowdas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Johnas Dowdas

„Man reikalingas prezidento liudijimas. Ko jis norėjo iš Jameso Comey (atleisto Federalinio tyrimų biuro direktoriaus)? Noriu įsitikinti, ar nebuvo nešvarių ketinimų“, – jiems neva atsakė R.Muelleris.

Tiesa, pats D.Trumpas tikino, kad nori liudyti. Bet J.Dowdas vieno pokalbio metu jam esą pareiškė: „Nėra jokios galimybės jums nenudegti. Neliudykite arba lauks oranžinė kalinio uniforma.“

Pasirodžius pranešimams apie B.Woodwardo knygos turinį, J.Downas paneigė taip kalbėjęs su D.Trumpu ir apie jį. Teisininkas pareiškė, kad jam buvo garbė dirbti prezidentui.

Įžeidimai ir patyčios

B.Woodwardas visoje knygoje vaizduoja D.Trumpą kaip žmogų, kuriam labai rūpi jo įvaizdis žiniasklaidoje, ir kaip vienišą bei vis įtaresnį prezidentą, Baltuosiuose rūmuose ištisas valandas žiūrintį televiziją.

Artimiausi D.Trumpo patarėjai esą pasakojo apie jo isterijos ir keiksmų priepuolius. Be to, prezidentas esą mėgaujasi, kai žemina kitus – jau minėta, kad generalinį prokurorą D.Trumpas neva vadino „protiškai atsilikusiu“ ir „buku pietiečiu“.

Apie buvusį Baltųjų rūmų administracijos vadovą Reince'ą Priebusą D.Trumpas esą pasisakė taip: „Jis – kaip maža žiurkė. Jis tiesiog šmirinėja aplinkui.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani

Galiausiai rašoma, kad D.Trumpas tiesiai į akis išsityčiojo iš buvusio Niujorko mero Rudy Giuliani tuo metu, kai jis vienintelis bandė apginti milijardierių pasirodžius garso įrašui, kuriame buvo girdėti, kaip magnatas giriasi nepagarbiu elgesiu su moterimis.

„Rudy, tu esi kūdikis. Niekas gyvenime nėra prasčiau manęs gynęs. Jie nuo tavęs tiesiog nuplėšė sauskelnes. Tu – kaip mažas vaikas, kuriam reikia keisti vystyklus. Kada suaugsi?“ – taip R.Guliani esą iškoneveikė D.Trumpas.

Antradienį „Baimė: Trumpas Baltuosiuose rūmuose“ („Fear: Trump in the White House“) jau pateko į perkamiausių internetinės prekybos milžinės „Amazon“ knygų sąrašą.

Beje, leidykla „Baltos lankos“ informavo, kad jau nuspirko teises į šios knygos leidybą ir lietuviškai kūrinys turėtų pasirodyti per artimiausius mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius