Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama – pasaulio musulmonų viltis?

Didžiausias musulmonų šiitų autoritetas Ali ibn Abi Talibas (599 m. - 661 m.) išpranašavo, jog išrinktasis JAV prezidentas Barackas Obama suvienys musulmonų pasaulį. Ar taip gali būti? Ar tai – tik kliedesiai, ar jie iš tikrųjų kuo nors paremti?
Obamos simbolika – visur
B.Obama – pasaulio musulmonų viltis? / AFP / „Scanpix“ nuotr.

„Husseino palaiminimas su mumis“

Musulmonai šiitai (arabiškai ši’a reiškia pasekėjas) sudaro 10-15 proc. visų pasaulio musulmonų, t.y. jų yra apie 200 milijonų. Daugiausiai šiitai paplitę Irane, Azerbaidžane, Bahreine ir Irake.

Ali ibn Abi Talibas ypač gerbiamas šiitų islame, nors jį kaip autoritetą pripažįsta visi pasaulio musulmonai. Ali ibn Abi Talibas – pranašo Muhammedo pusbrolis ir žentas, valdęs musulmonų kalifatą 656-661 m. Musulmonams sunitams jis yra ketvirtasis ir paskutinysis rašidas (teisingai valdęs kalifas), o šiitams – pirmasis Imamas (pranašo darbų tęsėjas). Būtent dėl Ali ibn Abi Talibo musulmonai skilo į dvi atšakas (sunitus ir šiitus). Pirmasias Imamas buvo nužudytas užnuodytu kardu, jis palaidotas Imamo Ali mečetėje Nadžafe, Irake.

Islamo kultūroje Ali gerbiamas už jo žinias, tikėjimą, sąžiningumą, atsidavimą islamui ir Muhammedui, misticizmo (sufizmo) suvokimą. Ali ibn Abi Talibo įtaka islamo istorijai – milžiniška.

Jis prisiminė Ali ibn Abi Talibo žodžius, pasakytus prieš daugiau kaip 1350 metų, kad pasaulio pabaiga ateis, kai „aukštas juodas žmogus, vadovaujantis stipriausiai pasaulio armijai, laimės Vakaruose”.Todėl nenuostabu, kad „Forbes.com” spalio 26-ąją išspausdintame straipsnyje „Obama ir Ahmadinedžadas” žinomas persų rašytojas, dešimties knygų autorius Amiras Taheri, prisiminęs Ali, sukėlė tikrą furorą islamo pasaulyje. Jis prisiminė Ali ibn Abi Talibo žodžius, pasakytus prieš daugiau kaip 1350 metų, kad pasaulio pabaiga ateis, kai „aukštas juodas žmogus, vadovaujantis stipriausiai pasaulio armijai, laimės Vakaruose”. Pasak Ali, jis turės „aiškų trečiojo Imamo Husseino ženklą” ir „neabejotinai bus kartu su šiitais”.

Arabų kalba Barack Hussein (tokie yra JAV Prezidento vardai) reiškia „Husseino palaiminimas“. Persiškai Obama – „jis (yra) su mumis”. Vadinasi, daro išvadą Amiras Taheri, naujojo JAV Prezidento vardas ir išpranašautos jo savybės reiškia, jog pasaulio pabaiga nebetoli. Apie tai, pasak A.Taheri, yra kalbėjęs ir Irano prezidentas Mahmudas Ahmadinedžadas, laukiantis Dvyliktojo Imamo, t.y. to, kuris, šiitų įsitikinimu, ateis pasauliui baigiantis. Beje, M.Ahmadinedžadas, dar būdamas Teherano meru, 2004-aisiais liepė pastatyti Irano sostinėje didžiulę alėją, skirtą Mahdžiui (Dvyliktajam Imamui). Beje, nereikėtų pamiršti, kad pavojingiausi lyderiai šiuolaikinėje istorijoje (pvz., Adolfas Hitleris) yra tie, kurie suderina totalitarinę ideologiją su mistika. M.Ahmadinedžadas atitinka šiuos abu kriterijus, turint galvoje dar ir jo branduolinio ginklo kūrimo ambicijas.

„Prezidentas internacionalistas“

Grįžtant prie B.Obamos, Amerikos islamistai be galo džiaugiasi tuo, kad jis buvo išrinktas JAV prezidentu. „American Muslim Taskforce on Civil Rights and Election” pareiškė, kad, išrinkus B.Obamą, „mūsų (islamo) nacija pakilo į naujas milžiniškas aukštumas”. Panašiai kalba ir kitos musulmonų organizacijos – „The Council on American Islamic Relations”, „The Muslim Public B.Obamos išrinkimu patenkinta ir grupuotė „Hamas”, ir islamistų judėjimai Egipte, Jordanijoje, Irake, Indijoje, Indonezijoje bei Filipinuose.Affairs Council”, „The Islamic Society of North America”, „The Islamic Circle of North America”, „The Muslim Alliance in North America”.

B.Obamos išrinkimu patenkinta ir grupuotė „Hamas”, ir islamistų judėjimai Egipte, Jordanijoje, Irake, Indijoje, Indonezijoje bei Filipinuose. Robertas Spenceris iš „Jihad Watch” apibendrino, jog džihado ir islamo dominavimo šalininkai visame pasaulyje parodė „tyrą džiaugsmą”. „The New York Times” Viduriniųjų Rytų reakciją į Prezidento rinkimų rezultatus JAV vadina „euforiška”. Johnas Esposito iš Georgetowno universiteto pabrėžiam, kad musulmonų pasaulis B.Obamą pripažino kaip „prezidentą internacionalistą”.

Kitokios nuomonės

Tačiau musulmonų pasaulyje esama ir kitokių nuomonių. Salimas Mansuras Kandos laikraštyje „Edmonton Sun” rašė, jog Johnas McCainas būtų buvęs „vertingesnis kandidatas”.

„Al-Jazeera” dirbantis šeichas Yusifas al-Qaradawis taip pat palaiko šią nuomonę. Kodėl? Jis tai aiškina taip: „Man patiktų akivaizdus priešas, o ne veidmainis, dėvintis draugiškumo kaukę”.

Irake ginčijamasi dėl B.Obamos pareiškimo, kad JAV kariuomenė bus išvesta iš šios šalies. Kai kurie komentatoriai sako, kad B.Obama nenugalės „kapitalistų, sionistų ir rasistų sistemos”, todėl jam nepavyks išsilaikyti Prezidento poste.

Kad ir kokios skirtingos būtų musulmoniškojo pasaulio nuomonės apie B.Obamą, visi komentatoriai pripažįsta, kad į Baltuosius Rūmus dar niekada nebuvo išrinktas toks paslaptingas žmogus.

Daugiausiai iš šios paslapties sau naudos tikisi Irano valdžia, tikinti kad B.Obamos pergalė reiškia Vakarų nuosmukį ir islamo triumfą. Juk B.Obama – pirmasis JAV prezidentas, Irano nebevadinantis „terorizmą remiančia valstybe”. Beje, iraniečių komentatoriai primena, jog garsusis B.Obamos šūkis „Taip, mes galime” yra „pasiskolintas” iš prieš ketverius metus M.Ahmadinedžado naudoto šūkio „Mes galime”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius