Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama pasirašė JAV ekonomikos gelbėjimo planą (atnaujinta 08.39 val.)

JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė 787 mlrd. dolerių vertės ekonomikos gaivinimo planą.
B.Obama pasipiktino
B.Obama teigia, kad šis planas padės įveikti ekonomikos nuosmukį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nesakau, kad šiandien baigsis ekonomikos problemos. Tačiau ši diena žymi pabaigos pradžią“, – antradienį Denveryje prieš pasirašydamas 787 mlrd. JAV dolerių (2,16 trln. Lt) vertės ekonomikos skatinimo planą pareiškė JAV prezidentas Barackas Obama.

„Kaip prezidentas Kennedy įžiebė inovacijų sprogimą, kai Amerikai parodė Mėnulį, taip aš tikiuosi, kad šios investicijos dar kartą įkaitins mūsų vaizduotę ir paskatins naujiems atradimams bei persilaužimams moksle, medicinoje, energetikoje, tam, kad sustiprintume ekonomiką ir padarytume mūsų tautą saugesnę, o planetą – švaresnę mūsų vaikams“, – sakė B.Obama.

Pasirašymo ceremonijoje dalyvavęs šalies viceprezidentas Joe Bidenas gyrė prezidento įdėtą darbą. „Praėjus mažiau nei mėnesiui prezidentavimo, šalies vadovas ketina pasirašyti įstatymą, kuris, mano įsitikinimu, yra vienas žymiausių pasiekimų. Dėl to, ką jis padarė, Amerika gali žengti pirmą labai didelį žingsnį iš šio sunkaus kelio, kuriame esame. Taigi, kalbant šalies ir jos piliečių vardu, prezidente, leiskite apibendrinti: ačiū jums, mes liekame daug skolingi“, – sakė J.Bidenas.

Kaip praneša naujienų portalas bbc.co.uk, pasirašymo ceremonijoje Denveryje B.Obama sakė, kad tai yra „didžiausias ekonomikos gaivinimo planas mūsų istorijoje“.

Atstovų Rūmuose planui nepritarė Respublikonų partija, o Senate jam pritarė tik 3 respublikonai. Respublikonai teigia, kad mokesčiai yra mažinami nepakankamai, o šaliai ateityje kils problemų dėl skolų. Tuo tarpu pats B.Obama sako, kad šis planas toli gražu nereiškia, jog ekonomikos problemos baigiasi, tačiau jis reiškia, kad jis žymi problemų pabaigos pradžią.

Plano 36 proc. sudaro  mokesčių mažinimas, o 64 proc. pinigai socialinėms programoms. B.Obama pabrėžė, kad šis planas turėtų padėti įvairiems infrastruktūros projektas, gerinti sveikatos apsaugą, energijos šaltinių plėtrai. Prezidentas taip pat tvirtina tikįs, jog tai padės ir techninėms inovacijoms. Beje, šiame plane yra ir prieštaringos reakcijos sulaukusių punktų, tarp jų skatinimas pirkti amerikietiškas prekes. Tai nepatinka kitoms šalims, importuojančioms į JAV daug savo produktų.

Iki galutinio plano patvirtinimo trūko tik B.Obamos parašo, mat mėnesio pradžioje jį patvirtino Senatas, o praėjusią savaitę – ir Kongresas. Atstovų rūmuose plano neparėmė nė vienas respublikonas, o Senate jam pritarė vos trys. Tačiau demokratams to pakako, kad planas būtų patvirtintas.

B.Obama dar sausį, tapęs JAV prezidentu, ragino įstatymų leidėjus „neužlaikyti“ plano stalčiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius