Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bagdadą nuo sprogimų saugančios sienos bus nugriautos

Nuo sprogimų saugančios sienos, kurios po JAV vadovaujamos invazijos 2003 metais atskyrė Bagdado rajonus ir pavertė jo gatves betono tarpekliais, per 40 dienų bus nugriautos, trečiadienį paskelbė Irakas.
Irakietė eina pro sieną, kurią apgadino pakelės bomba
Irakietė eina pro sieną, kurią apgadino pakelės bomba. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis pranešimas pasirodė maždaug mėnuo po to, kai kovos veiksmuose dalyvaujančios JAV pajėgos pasitraukė iš Irako miestų į bazes jų pakraščiuose. Tai buvo padaryta pagal dvišalį saugumo susitikimą, kuriuo remiantis visos JAV pajėgos iš Irako turi būti išvestos iki 2011 metų pabaigos.

„Nuspręsta panaikinti visas betono sienas pagrindinėse ir šalutinėse visų Bagdado rajonų gatvėse be išimties ir vėl jas atidaryti per 40 dienų“, – sakoma oficialiame įsake, kuris priskiriamas Irako premjerui Nuri al Maliki.

Per pastaruosius pusantrų metų smurto mastas Irake smarkiai sumažėjo ir tų betono sienų nugriovimas yra pasitikėjimo Irako saugumo pajėgų sugebėjimu tvarkytis be JAV pagalbos ženklas. Liepos mėnesį Irake buvo nužudyti 224 civiliai. Birželį užfiksuotos 373 aukos.

Betono sienos buvo pastatytos po JAV invazijos daugiau kaip prieš šešerius metus. Daugiausia jų yra aplink vadinamąją žaliąją zoną – Vyriausybės kompleksą, kuriame taip pat yra amerikiečių ir irakiečių bazės, ambasados nei kiti itin saugomi pastatai.

Bagdadas yra tikras tų sienų, gatvių užtvarų, spygliuotos vielos, patikros postų ir užbarikaduotų rajonų labirintas, tad kelionė per miestą vietos gyventojams atima daug laiko ir prilygsta košmarui.

Betoninių sienų skaičius Irako sostinėje labai padidėjo 2006 metais, kai dėl sunitų ir šiitų tarpusavio smurto buvo nuogąstaujama, kad šalyje gali kilti tikras pilietinis karas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius