Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balsavimas dėl abortų Kanzase supurtė JAV politinę erdvę prieš kadencijos vidurio rinkimus

Netikėtai pasibaigęs balsavimas respublikonų kontroliuojamame Kanzase, kurio rinkėjai pasisakė prieš siekį uždrausti abortus, supurtė JAV politinę erdvę prieš lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus, o prezidento Joe Bideno demokratams atsirado vilties, kad jie gali išvengti prognozuojamo pralaimėjimo.
Protestas prieš abortų draudimą
Protestas prieš abortų draudimą, asociatyvi nuotr. / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Nuo tada, kai birželį Aukščiausiasis Teismas panaikino nacionaliniu mastu galiojusią teisę nutraukti nėštumą, JAV konservatoriai nervingai klausinėja, ar jų siekis smarkiai apriboti šios procedūros prieinamumą – dešimtmečius jų puoselėta svajonė – neperžengia ribos artėjant vidurio kadencijos rinkimuose.

Kanzase jie sulaukė atsakymo į šį savo klausimą.

Ši valstija yra respublikonų tvirtovė, tačiau antradienį vykusiame referendume siūlymas išbraukti teisę į abortus iš Kanzaso konstitucijos buvo atmestas 59 prieš 41 proc., o rinkėjų aktyvumas buvo neįprastai didelis.

Atsižvelgdami į tai, kad tai buvo pirmas kartas, kai amerikiečiai turėjo galimybę balsuoti šiuo klausimu po to, kai konservatorių dominuojamas Aukščiausiasis Teismas panaikino 1973 metais priimtą sprendimą byloje „Roe v Wade“, kuriuo buvo įtvirtinta teisė į abortą, demokratai džiūgauja ir sako, kad tai tik pradžia.

„Šįvakar Kanzase įvykęs triuškinantis pralaimėjimas referendume rodo didžiulę rinkėjų paramą teisei į abortus ir yra aiškus įspėjimas prieš abortus nusistačiusiems politikams visoje šalyje: jų laikas baigėsi“, – teigė ne pelno organizacija „Planned Parenthood“, visoje šalyje turinti abortų klinikų.

„Kanzasas, pirmoji valstija, kuri po „Roe v. Wade“ kritimo balsavo dėl teisės į abortus, yra pavyzdys, kaip tiesioginės demokratijos būdu atkurti reprodukcines teises visoje šalyje“, – sakė organizacijos prezidentė Alexis McGill Johnson.

„Lapkritį turėsime galimybę apsaugoti teisę į abortus prie balsadėžių. Žinome, kad Kanzasas nebus mūsų paskutinė kova ar paskutinė pergalė“, – pridūrė ji.

„Tai turėtų būti didelis mirksintis signalas kiekvienam demokratų kandidatui“, – savo ruožtu po balsavimo sakė buvusi senatorė demokratė Claire McCaskill.

Kadencijos vidurio rinkimai, kurie nulems, kuri partija kontroliuos Kongresą paskutinius dvejus J.Bideno kadencijos metus, demokratams, net ir dabar kontroliuojantiems įstatymų leidžiamąją instituciją tik kelių balsų persvara, bus sunkūs.

Prognozuojama, kad demokratai pralaimės bent jau Atstovų Rūmų, o galbūt ir Senato, kontrolę nes rinkėjai juos kaltina dėl sparčiai augančios infliacijos, kuri pasiekė keturių dešimtmečių aukštumas, ir plačiai paplitusio pesimizmo po COVID-19 pandemijos.

Tikėtina, kad dėl to J.Bidenas taptų „šluba antimi“, o Vašingtonas taptų dar bjauresnės politinės kovos lauku nei dabar.

Antradienio balsavimas Kanzase buvo susijęs su 2019 metų valstijos Aukščiausiojo Teismo sprendimu, kuriuo užtikrinama teisė pasidaryti abortą; procedūrą galima atlikti iki 22 neštumo savaitės.

Teisės į abortą gynėjai Kanzase su nerimu žvelgė į kaimyninius Oklahomą ir Misūrį, esančius tarp mažiausiai aštuonių valstijų, priėmusių beveik visiškus aborto draudimus. Misūrio valstija nenumatė jokių išimčių dėl išprievartavimo ar incesto. Vidurio Vakarų Indianos valstija šeštadienį irgi priėmė griežtą draudimą šiuo klausimu.

Kai kuriose kitose valstijose, tarp jų Kalifornijoje ir Kentukyje, dėl šio klausimo bus balsuojama lapkritį – tuo pat metu, kai vyks kadencijos vidurio Kongreso rinkimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius