-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusiai iššlavė importines prekes

Kai sausio 1 dieną buvo devalvuotas Baltarusijos rublis, gyventojai po to per kelias dienas išpirko iš parduotuvių, galima sakyti, visas importines prekes.
Baltarusiai šluoja parduotuves
Baltarusiai šluoja parduotuves / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Parduotuvės, kurios dar nebuvo perkainojusios prekių ir po Naujųjų metų dirbo, buvo tiesiog apgultos. Gyventojai šlavė šaldytuvus, skalbimo mašinas ir kitas buičiai skirtas prekes.

Baltarusiškų prekių nepirko

„Kelias dienas buvo tikras bumas. Per dieną parduodavome beveik po pusę šimto šaldytuvų, nes žmonės pirkdami šaldytuvą tada dar galėjo sutaupyti vidutiniškai 200 dolerių“, – sakė Minsko universalinės parduotuvės pardavėjas. Jis pridūrė, kad žmonės pirko ir elektrinius virdulius, mikrobangų krosneles, dulkių siurblius bei lygintuvus. Šių nelikus atėjo eilė rusiškiems televizoriams. Pirkėjų netrūko nė viename universalinės parduotuvės skyriuje.

Buitinės technikos pirkimo ažiotažas pastebėtas ir kitoje didelėje Baltarusijos sostinės parduotuvėje „Na Nemige“, kurioje į prekybos salę pardavinėti prekių teko pasiųsti ir parduotuvės konsultantus. „Labai sunku aptarnauti tiek daug žmonių. Mes negalėjome suspėti. Buvo šluojami visi užsienyje pagaminti šaldytuvai ir skalbimo mašinos, o į baltarusiškas prekes niekas net dėmesio nekreipė“, – pasakojo vyresnysis tos parduotuvės pardavėjas. Didžiulės eilės ir kilęs pirkimo bumas jam priminė paskutinio praėjusio amžiaus dešimtmečio pradžią, kai Baltarusijoje prekių lentynos buvo beveik tuščios.

Rublis nuvertėjo 20 procentų

Toks pirkimo ažiotažas kilo dėl to, kad Baltarusijos nacionalinis bankas nutarė daugiau kaip 20 proc. devalvuoti Baltarusijos rublį euro ir dolerio atžvilgiu. Nuo sausio 2 dienos vienas JAV doleris keičiamas į 2650 rublių, o vienas euras – į 3707 rublius. Dar sausio 1 dieną doleris buvo vertas 2200 rublių, o euras – 3077 rublių. Be to, Baltarusijos nacionalinis bankas pabrėžė, kad dabartinis rublio kursas nebus pastovus ir svyruos atsižvelgiant į dolerio ir euro kurso svyravimus.

„Tarptautinis valiutos fondas rekomendavo Nacionaliniam bankui sumažinti Baltarusijos rublio kursą, tačiau nepatarė, kaip tai daryti. Mes patys pasirinkome vienkartinį kurso sumažinimo scenarijų“, – aiškino Nacionalinio banko atstovas Anatolijus Drozdovas. Jis taip pat pranešė, kad „Nacionalinis bankas priėmė teisinį sprendimą dėl nacionalinės valiutos kurso sumažinimo pasikonsultavęs su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka“.

A.Drozdovas sako, kad šalyje jau pastebimas infliacijos didėjimas dėl smarkiai sumažinto Baltarusijos rublio kurso, tačiau aiškina, kad čia nėra vidinių priežasčių infliacijai, be to, mažėja importuojamos naftos, metalų ir gatavos produkcijos kainos. Todėl manoma, kad šiais metais Baltarusijoje infliacija nebus didesnė kaip 9-11 procentų.

Be to, nuo sasio 8 dienos Nacionalinio banko nutarimu palūkanų norma padidinta iki 14 proc., tačiau tikimasi, kad iki metų pabaigos ją pavyks sumažinti iki 10-12 procentų. „Palūkanų norma priklausys nuo infliacijos“, – pabrėžė A.Drozdovas, kartu primindamas, kad šią savaitę Baltarusijos rublis užsienio valiutų atžvilgiu jau pakilo 0,55 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius