-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiai vis mažiau nori susivienyti su Rusija

Nuolat vykstant Minsko ir Maskvos konfliktams Baltarusijoje mažėja susivienijimo su Rusija šalininkų skaičius, rodo vieno didžiausių šalyje nevalstybinių sociologijos centrų apklausos duomenys.
Minskas
Minskas / „Scanpix“ nuotr.

Nepriklausomo socialinių, ekonominių ir politinių tyrimų instituto apklausa parodė, kad per galimą referendumą tik 29 proc. apklaustųjų būtų pasiryžę balsuoti už Baltarusijos įstojimą į Rusijos sudėtį, o „prieš“ balsuotų – 47,6 procento. Dar pirmojo šio šimtmečio dešimtmečio pradžioje už susivienijimą buvo pasiryžę balsuoti daugiau nei pusė baltarusių.

Pastaraisiais metais sąjunginių valstybių santykiai blogėja nuolat vykstant prekybos karams, taip pat Baltarusijos lyderiui Aleksandrui Lukašenkai ir Rusijos valdančiajam tandemui apsikeičiant griežtais pareiškimais.

„Apklausa buvo užbaigta iki didelio dujų konflikto (birželio pabaigoje), per kurį pirmą kartą nuo 2004 metų Rusija smarkiai sumažino dujų tiekimą į Baltarusiją. Bet veiksnių, mažinančių prorusiškas simpatijas, pakako ir be to“, – sakoma sociologijos centro komentare.

Apklausa buvo surengta birželį tarp 1 515 žmonių, galima jos statistinė paklaida – 3 procentai.

Santykių pablogėjimas su Rusija pastūmėjo Minską suartėti su Vakarais, bet pastaruoju laiku ir Baltarusijos valdžia, ir Europos Sąjungos pareigūnai ėmė kalbėti apie nusivylimą ir nepakankamą pažangą plėtojant santykius.

Esant šioms aplinkybėms Baltarusijos įstojimo į ES šalininkų nors ir sumažėjo iki 36,4 proc., palyginti su 44 proc. 2009 metų rugsėjyje, bet jų yra daugiau nei tų, kuriems imponuoja idėja susivienyti su Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius