-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija 2022 metais: ar referendumas dėl Konstitucijos pakeis situaciją?

Nuo triukšmingo 2020-ųjų rudens Baltarusijoje, kai jau atrodė, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas grius, praėjo jau 16 mėnesių, bet šio autokrato valdžia toliau gyvuoja. Regis, šalies gyventojai visiškai prispausti ir gyvena baimėje. 15min paklausė ekspertų, ko laukti 2022-aisiais. Jie teigė, kad jokio proveržio nesitiki, o nieko nepakeis ir planuojamas referendumas dėl konstitucijos reformos.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Kai kurių analitikų manymu, tai, kas vyksta Baltarusijoje pastaruosius pusantrų metų, netgi neigia mokslinių tyrimų aksiomas apie režimų kaitą.

Anksčiau tyrimai rodydavo, kad autokratiją demokratija paprastai keičia, kai mobilizuojasi 3,5 proc. šalies gyventojų. Baltarusijoje 2020-ųjų vasarą į gatves išėjo dar daugiau žmonių, bet A.Lukašenka, regis, turintis puikią uoslę ir, žinoma, Maskvos užnugarį, atsilaikė ir toliau šeimininkauja šalyje.

„Jis turi intuiciją, išvystytą ne universitete, o įgimtą. O tokia intuicija gali būti galingesnė už bet kokias teorijas – Lukašenka vis randa landų ir pasinaudoja situacija.

Todėl Baltarusija tampa ir dideliu moksliniu klausimu – kodėl ligšiolinės teorijos apie perėjimą prie demokratijos dabar neveikia? Kartais taikios mobilizacijos neužtenka“, – 15min teigė Rytų Europos studijų centro asocijuotas analitikas Maksimas Milta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius