Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija atšauks iš Švedijos visus savo diplomatus

Baltarusija trečiadienį paskelbė atšaukianti visus savo diplomatus iš Švedijos ir nurodė Stokholmui susigrąžinti visus savo diplomatinius darbuotojus iš Minsko, aštrėjant abiejų šalių ginčui dėl vienos švedų bendrovės surengtos akcijos už demokratiją.
Aleksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos URM paskelbė apie diplomatinio konflikto su Stokholmu „paaštrėjimą“ ir pareiškė atšaukianti iš Švedijos visus ten tebesančius ambasados darbuotojus.

Ministerija taip pat nurodė Stokholmui iki rugpjūčio 30 dienos susigrąžinti iš Minsko visus savo diplomatus.

„Baltarusijos pusė privesta priimti sprendimą atšaukti savo diplomatinį personalą iš Švedijos ir grąžinti jos darbuotojus į Baltarusiją“, – sakoma URM pranešime.

Tačiau ministerija pabrėžė, kad šis žingsnis nereiškia diplomatinių ryšių su Švedija nutraukimo.

Praeitą savaitę Baltarusija išsiuntė Švedijos ambasadorių, apkaltinusi jį mėginimu „sugriauti“ Stokholmo ryšius su šalimi, kuriai vadovauja autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

Stokholmas nedelsiant reagavo, pareiškęs, kad nepageidauja naujojo ambasadoriaus, kurį Minskas paskyrė vietoje savo pasiuntinio, palikusio postą prieš kelias savaites, taip pat atšaukė leidimą gyventi šalyje dviem Baltarusijos diplomatams, kurių buvo paprašyta išvykti iš šios Skandinavijos valstybės.

Ši diplomatinė krizė išsivystė po to, kai Švedijos aktyvistai paskelbė praeitą mėnesį neteisėtai įskridę į Baltarusijos oro erdvę ir numetę šimtus pliušinių meškiukų su mažyčiais parašiutais, prie kurių buvo pritvirtinti rašteliai, agituojantys už kalbos laisvę ir žmogaus teises.

Apie šią akciją turima mažai duomenų, išskyrus internete paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip lėktuvas skrenda virš kažkokio provincijos miestelio ir mėto kažkokius smulkius daiktus, taip pat nuotrauką, kurioje matomas pliušinis meškiukas, laikantis letenose lentelę su užrašu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius