-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija įkalino laikraščio redaktorių už tariamą valstybės diskreditavimą

Baltarusija penktadienį įkalino vieno nepriklausomo laikraščio vyriausiąjį redaktorių Aliaksandrą Mancevičių už tariamą valstybės diskreditavimą.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.
Temos: 1 Baltarusija

Tai naujausias atvejis, kai šalyje, kurioje vis labiau varžoma spaudos laisvė, įkalintas žurnalistas.

65-erių A. Mancevičius buvo sulaikytas kovą, kai prokurorai nustatė, kad jo leidžiamas laikraštis „Rehijanalnaja hazeta“ („Regioninis laikraštis“), jų tvirtinimu, „sąmoningai skleidė melagingą informaciją, diskredituojančią Baltarusiją ir jos valdžios institucijas“.

„Teismas nusprendė žurnalistui skirti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę bendrojo režimo kalėjime“, – sakė teisių gynimo grupė „Viasna“ ir pridūrė, kad jam taip pat buvo skirta 94 tūkst. Baltarusijos rublių (26,8 tūkst. eurų) bauda.

Nuo ginčijamo autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimo 2020 metais likusi nepriklausoma Baltarusijos žiniasklaida cenzūruojama, buvo uždaryta arba priversta pasitraukti į tremtį.

„Rehijanalnaja hazeta“ buvo vienas iš nedaugelio savaitraščių, leidžiamų baltarusių kalba. Asmenys, kalbantys batarusiškai, susiduria su vis didesniu priešiškumu, valdžiai juos siejant su opozicijos judėjimu.

Teismo proceso metu A. Mancevičius tvirtino esąs nekaltas.

„Niekada neišdaviau tėvynės“, – jo žodžius citavo „Viasna“.

„Gaila, kad aš, kaip senelis, negaliu išmokyti savo anūko naujų baltarusiškų žodžių. O mano dukra negali paaiškinti anūkui, kur yra jo senelis. Bet dėl savo senelio jam nebus gėda“, – sakė jis.

Baltarusijoje laikoma beveik 1,5 tūkst. politinių kalinių, įskaitant teisių gynėjus, politikus ir žurnalistus.

2021 metais pareigūnai populiariausią šalies naujienų svetainę „Tut.by“ paskelbė ekstremistine, o 2022 metais ekstremistiniu dariniu pripažino seniausią laikraštį baltarusių kalba „Naša Niva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius