Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija vyriausybės kritikų neišleidžia į užsienį, teigia aktyvistai

Baltarusijos opozicijos aktyvistai teigia, kad vyriausybė neleidžia išvykti į užsienį Minsko režimo kritikų.
Baltarusijos vėliava
Baltarusijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltarusijos žurnalistų asociacijos vadovė Žana Litvina nurodė, kad valdžia jai ketvirtadienį neleido išvykti į Varšuvą.

„Jaučiuosi tarsi Šiaurės Korėjos pilietė Europos viduryje“, – sakė ji.

Keliems kitiems Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos kritikams praeitą savaitę taip pat nebuvo leista kirsti sienos.

Pareigūnai atsisakė komentuoti pranešimus, jog vyriausybė sudarė žurnalistų, opozicijos aktyvistų ir žmogaus teisių gynėjų, kuriems draudžiama išvykti iš Baltarusijos, sąrašą.

„Šie vyriausybės veiksmai neteisėti, – sakė žmogaus teisių judėjimo „Vesna“ vadovas Valentinas Stefanovičius. – Tai prilygsta įkaitų sąrašui.“

Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistai nurodo, kad kalėjimuose dėl politinių motyvų šiuo metu laikomi 12 opozicijos aktyvistų, tarp jų du buvę kandidatai į prezidento postą.

Toks draudimas kirstųsi su Baltarusijos įstatymais, kurie suteikia pareigūnams teisę neišleisti į užsienį tik piktybinių skolininkų, karinės tarnybos vengiančių ir baudžiamaisiais nusikaltimais įtariamų asmenų.

A.Lukašenka, kurį viena Vakarų žmogaus teisių organizacija yra pavadinusi paskutiniu Europos diktatoriumi, savo šaliai vadovauja nuo 1994 metų. Baltarusijos vadovas nenuilsdamas persekiojo opozicijos organizacijas ir nepriklausomą žiniasklaidą.

Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistai nurodo, kad kalėjimuose dėl politinių motyvų šiuo metu laikomi 12 opozicijos aktyvistų, tarp jų du buvę kandidatai į prezidento postą.

Praeitą mėnesį Europos Sąjunga (ES) paskelbė naujas sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš politinę opoziciją ir atšaukė savo ambasadorius iš Minsko.

Šis sprendimas buvo priimtas, kai Baltarusija paprašė ES diplomatinės atstovybės vadovo ir Lenkijos ambasadoriaus grįžti į savo šalis, taip pat paskelbė atšaukianti savo ambasadorius ir Briuselio ir Varšuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius