-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija uždraudė opozicijos lyderiui Aliaksandrui Milinkevičiui dalyvauti rinkimuose

Baltarusija trečiadienį dėl formalios smulkmenos atsisakė įregistruoti vieną opozicijos lyderį kandidatu būsimuose parlamento rinkimuose.
Aleksandras Milinkevičius
Aliaksandras Milinkevičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujas parlamentas autoritarinio lyderio Aliaksandros Lukašenkos šalyje bus renkamas rugsėjo 23 dieną.

Aliaksandras Milinkevičius, teisių aktyvistu tapęs fizikas ir "Judėjimo už laisvę" lyderis, pranešė, jog jam buvo pasakyta, kad pernelyg daug jo pateiktų šalininkų parašų yra negaliojantys.

"Apygardos rinkimų komisija nustatė, kad 99 mano (paraiškos) parašai negalioja, ir buvo paskelbta, kad aš turiu 23,8 proc. negaliojančių parašų", - AFP sakė A.Milinkevičius.

"Man aišku, kad tai - politinis sprendimas", - nurodė jis.

"Valdžiai nenaudinga, kad mes eitume iki galo, nes turime visus šansus laimėti šiuos rinkimus. 90 proc. žmonių, kurie atėjo pas mus, sakė, kad nori permainų. Bet valdžia permainų nenori, jie permainų bijo", - sakė jis.

Jis nurodė, kad jo rinkimų kampanijos komanda iš tikrųjų surinko 2 452 parašus, nors reikalaujama tik tūkstančio, ir kad jis dėl minėto sprendimo pateiks skundą Centrinei rinkimų komisijai.

"Aš paprasčiausiai tvirtai žinau, kad mes surinkome daug, daug daugiau parašų, nei reikalaujama pagal įstatymą", - sakė jis.

2006 metais A.Milinkevičius gavo Europos Parlamento Sacharovo premiją už minties laisvę - tais pačiais metais, kai metė iššūkį A.Lukašenkai ginčijamuose prezidento rinkimuose.

Keli kiti opozicijos lyderiai sakė, kad trečiadienį užsiregistravo kandidatais parlamento rinkimuose.

Aleksejus Janukevičius, kuris vadovauja Baltarusijos liaudies frontui, ir Anatolijus Lebedka, Jungtinės pilietinės partijos lyderis, AFP sakė, kad sėkmingai įsiregistravo.

Pasak jų, virtinei jų partijų kandidatų nebuvo leista įsiregistruoti dėl klaidų paraiškose. Registracija turi baigtis ketvirtadienį.

Praėjusį kartą parlamento rinkimai Baltarusijoje vyko 2008 metais, kai visos 110 vietų žemuosiuose rūmuose atiteko vyriausybės šalininkams.

2010 metų gruodį A.Lukašenka laimėjo ginčijamus prezidento rinkimus, po kurių kilo gatvių protestai, o daug opozicijos lyderių bei aktyvistų buvo areštuoti ir nuteisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius