Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 24

„Baltarusija yra okupuota“: S.Aleksijevič ragina Lietuvą nedrausti atvykti baltarusiams

Baltarusių rašytoja, Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič ragina Lietuvą ir kitas regiono Europos Sąjungos (ES) šalis neįvesti jos tautiečiams keliavimo ribojimų. Menininkė šią savaitę interviu BNS sakė, kad Baltarusija yra Rusijos okupuota teritorija ir dėl to nereikėtų kaltinti šalies visuomenės Minsko parama Maskvos invazijai Ukrainoje.
Svetlana Aleksijevič
Svetlana Aleksijevič / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

„Žinoma, visa šalis užkimšta rusiškais ginklais, rusiškais tankais, lėktuvais, bet juk Baltarusija jų nepriėmė, tai ne jos draugai – ji yra okupuota teritorija“, – kalbėjo S.Aleksijevič.

Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija nuo šios savaitės neįsileidžia Rusijos turistų ir taip siekia, kad eiliniai piliečiai pajustų invazijos Ukrainoje pasekmes. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad svarstoma tokį patį sprendimą taikyti Baltarusijos piliečių atžvilgiu.

S.Aleksijevič teigė, kad jai tokie sprendimai neatrodo teisingi.

„Įsivaizduoti, kad dėl to jie taps revoliucionieriais, naivu. Netaps jie revoliucionieriais, o gyvenimas jiems pasunkės. Nukentės daug žmonių, kurie buvo su manimi (protesto) maršuose, ir šiandien jiems sunku gauti vizą, sunku toliau mokytis“, – sakė rašytoja.

Šią savaitę Kaune S.Aleksijevič buvo įteiktos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaro regalijos, ji dalyvavo knygų festivalio „Kauno literatūros savaitė“ rudens renginių cikle „Šetenių skaitymai“, vėliau ji dalyvaus literatūros festivalyje „Open Books“ Vilniuje.

– Nuo pirmadienio Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija nepriima rusų turistų, kaip jūs vertinate tokį sprendimą?

– Man jis neatrodo teisingas. Aš mačiau tiek žmonių, kuriems tai apsunkino gyvenimą, įsivaizduoti, kad dėl to jie taps revoliucionieriais, naivu. Netaps jie revoliucionieriais, o gyvenimas jiems pasunkės. Nukentės daug žmonių, kurie buvo su manimi (protesto) maršuose, ir šiandien jiems sunku gauti vizą, sunku toliau mokytis. Man atrodo, tai kažkoks darbinis sprendimas, ne visai teisingas sprendimas.

– Lietuvos valdžia šią savaitę pareiškė, kad tokia tvarka ateityje gali būti nustatyta ir baltarusiams. Kaip jūs manote, tai teisinga ar ne?

– Dėl baltarusių tai visiškai nesąžininga. Žinoma, visa šalis užkimšta rusiškais ginklais, rusiškais tankais, lėktuvais, bet juk Baltarusija jų nepriėmė, tai ne jos draugai – ji yra okupuota teritorija. Paprasčiausiai, šiandien Baltarusija yra Rusijos okupuota teritorija, ir dėl to dar apkaltinti baltarusių žmones ir kurti papildomus sunkumus jų gyvenimui, jų vaikams, kurie mokosi... aš irgi tikiuosi, kad tai laikinas sprendimas.

Reikia ieškoti kitų kelių, kad žmonės pradėtų galvoti, ką daryti savo šalyje. Sankcijos yra viena, bet tiesiog žmonėms neduoti vizos... Juk tai žmonės, kurie iš esmės kovojo su Lukašenka, kovojo su Putinu, jie visi dėl to daugiausiai kenčia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius