-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje baigėsi balsavimas parlamento rinkimuose

Baltarusijoje baigėsi sekmadienį vykę rinkimai į Nacionalinio Susirinkimo Atstovų Rūmus, – 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku užsidarė šalies rinkimų apylinkės.
Per keturias dienas iš anksto rinkimuose jau balsavo 19,6 proc. rinkėjų
Per keturias dienas iš anksto rinkimuose jau balsavo 19,6 proc. rinkėjų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors rinkimus ragino boikotuoti opozicinės politinės jėgos, oficialūs autokratiško prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo pareigūnai suskubo pranešti, kad juose, 18 val. vietos laiku duomenimis, dalyvavo beveik 65,9 proc. rinkėjų ir kad rinkimai įvyko visuose 110 apygardų.

Per išankstinį balsavimą, kuris vyko nuo rugsėjo 18 iki 22 dienos, savo balsus atidavė 25,9 proc. rinkėjų.

Centrinės rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina išreiškė viltį, kad pavyks suformuoti šalies parlamentą.

"Esu patenkinta rinkimais.... Aktyvumas buvo labai geras, pranoko mūsų lūkesčius, – sakė ji. – Turime geras perspektyvas, kad bus suformuotas turintis įgaliojimus parlamentas".

L.Jermošina pridūrė, kad reikia pasitikėti tik oficialiais rezultatais, nes kiti skaičiai "tėra spėlionės".

Tačiau opozicinė Baltarusijos krikščionių demokratų partija elektroniniu paštu išplatintame pranešime nurodė, kad, jų stebėtojų duomenimis, iki balsavimo pabaigos 20 val. aktyvumas pasiekė tiki 38,7 procento.

Ši partija taip pat nurodė, kad interneto paslaugų tiekėjas "Beltelecom" užblokavo jų svetainę. Judėjimas "Už laisvę" pranešė, kad jų svetainė watch.pyx.by, kuri skelbė užsienio stebėtojų užfiksuotus aktyvumo rezultatus, irgi buvo "išjungta".

Naujienų agentūros AFP korespondentai sakė, kad keliose Minsko rinkimų apylinkėse matė balsuojant nedaug rinkėjų, nors valstybinė televizija pasitelkė visus išteklius, kad paragintų žmones būti aktyvesnius.

Kai kurie žmonės, kuri balsavo vienoje Minsko mokyklų, sakė, kad jiems nerūpi iš anksto nulemti rezultatai ir kad juos paskatino ateiti tik galimybė apsilankyti pigiame bufete.

"Lukašenkos režimas yra sovietinis režimas, jokių rinkimų nevyksta", – sakė Olegas, į pensiją išėjęs istorijos profesorius, kuris atsivedė keturis draugus. – Mes niekada nebalsavome, bet atėjome išgerti rinkimų apylinkėje."

Į 110 žemųjų parlamento rūmų vietų iš viso pretendavo 293 kandidatai.

Kaip planuojama, pirminiai rinkimų rezultatai bus paskelbti vėlai sekmadienį vakare.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ir Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) stebėtojai savo nuomonę apie rinkimus paskelbs pirmadienį.

Dauguma opozicijos partijų boikotavo rinkimus protestuodamos prieš tai, kas, jų teigimu, yra negarbingas procesas su iš anksto nulemtais rezultatais.

Per praėjusius parlamento rinkimus 2008 metais nė vienas iš A.Lukašenkos kritikų nebuvo išrinktas įstatymų leidėju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius