Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusijoje dėl prezidento posto varžysis 10 kandidatų

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija nesiėmė daryti kliūčių gruodžio 19 dieną vyksiančių prezidento rinkimų dalyviams ir įregistravo ketvirtadienį visus dešimt pretendentų, kuriems pavyko surinkti būtiną parašų skaičių savo kandidatūroms remti.
Aliaksandas Lukašenka
Aleksandas Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šalį nuo 1994 metų valdantis Aleksandras Lukašenka, kuris pastaraisiais metais gerina santykius su Vakarais, anksčiau sakė esąs suinteresuotas, kad rinkimus pripažintų Europos Sąjunga (ES), ir žadėjo įregistruoti visus susiskaldžiusios opozicijos kandidatus.

Tačiau politologai pabrėžia, kad rekordinio per visas prezidento kampanijas, kurių rezultatų nė karto nepripažino Vakarai, skaičius būtinas A.Lukašenkai rinkėjų balsams išsklaidyti.

Nepriklausomų apklausų duomenimis, opozicijos kandidatų populiarumas gerokai išaugo, bet jis, kaip ir anksčiau, anaiptol neprilygsta A.Lukašenkos užsitikrintai 40 proc. paramai.

Iš pradžių savo pretenzijas į prezidento postą pareiškė 17 žmonių, tarp jų – vienas bedarbis ir vienas pensininkas. Trys pretendentai patys atsisakė dalyvauti, dar trys nepateikė Centrinei rinkimų komisijai nė vieno parašo savo kandidatūrai remti. Vienas kandidatas surinko vos per šimtą parašų, nors būtina mažiausiai 100 tūkstančių.

„Nuo šios dienos kandidatai gali pradėti agituoti, kreiptis į rinkėjus per žiniasklaidos priemones ir rengti susitikimus su jais“, – sakė CRK vadovė Lidija Jermošina.

Be A.Lukašenkos, gavusio per referendumą teisę būti renkamam neribotą skaičių kartų, rinkimuose dalyvauja septyni susiskaidžiusios Baltarusijos opozicijos atstovai, nedidelės bendrovės savininkas Dmitrijus Usas ir vieno verslininkų susivienijimų atstovas Viktoras Tereščenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius