-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje teisiama nepriklausomo portalo redaktorė

Baltarusijos didžiausio nepriklausomo naujienų portalo redaktorė antradienį stojo prieš teismą. Jai pateikti kaltinimai aplaidumu – teigiama, kad nesulaikė redakcijos darbuotojų nuo neteisėto valstybinės naujienų agentūros informacijos naudojimo. Žmogaus teisių organizacijos neabejoja, kad taip Minskas siekia apriboti žodžio laisvę – atkeršyti režimui nepalankią informaciją skelbiančiam portalui ir perspėti kitą nepriklausomą žiniasklaidą.
Marina Zolotova
Marina Zolotova / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Marina Zolotova visada žinojo, kad laisvam žodžiui Baltarusijoje vietos nėra, tačiau net tai jos nenutildė. Sulaikyta rugpjūtį kartu su 9 kolegomis dėl kaltinimų nelegaliai naudojus valstybinės naujienų agentūros informaciją. Kiti žurnalistai paleisti liepus susimokėti baudas ir prisakius atlyginti žalą naujienų agentūrai BelTA. O didžiausio nepriklausomo Baltarusijos naujienų portalo tut.by redaktorė antradienį Minske stojo prieš teismą.

Žmogaus teisių sargai neabejoja, kad tai yra kerštas už kritiką režimui ir bandymas nutildyti, o pati redaktorė kaltinimus neigia. Kai Marina su šypsena įžengė į teismo salę, ją sutiko palaikančių žmonių plojimai.

„Svarstymas ką tik prasidėjo, ir aš viliuosi, kad teismas priims teisingą sprendimą. Man dar per anksti dalytis su jumis savo mintimis, esu labai nustebinta tokio didelio dėmesio ir dėkinga už paramą. Labai jums ačiū“, – sakė M.Zolotova.

Jei bus pripažinta kalta, gresia iki 5 metų kalėjimo ir draudimas eiti vadovo pareigas. Ji mano, kad taip nusitaikyta į portalą, kasdien sulaukiantį milijono lankytojų – siekiama sumažinti konkurenciją valstybiniams žinių kanalams.

M.Zolotova kaltinama aplaidumu, nes esą nesugebėjo kontroliuoti pavaldinių, kai šie neteisėtai naudojosi BelTA medžiaga.

„Stebina, kad Baltarusijoje XXI a. vyksta teismo procesas prieš vyriausiąją naujienų portalo redaktorę dėl panaudojimo slaptažodžių, kurių ji niekada nenaudojo“, – stebėjosi Baltarusijos žurnalistų asociacijos atstovas Barysas Hareckis.

Europos Taryba ir organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF) rugpjūtį išreiškė susirūpinimą dėl žurnalistų sulaikymo.

Organizacijos reitinge Baltarusija pernai nukrito į 155 vietą. Užpernai sulaikyta per 100 žurnalistų, daugelis – dėl informavimo apie protestus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius