Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje už „neapykantos kurstymą“ nuteisti trys prorusiški tinklaraštininkai

Minsko teismas penktadienį trims baltarusių tinklaraštininkams skyrė lygtines penkerių metų laisvės atėmimo bausmes už etninės, tautinės ir religinės neapykantos kurstymą viename prorusiškame tinklalapyje.
Teisėjo plaktukas
Teisėjo plaktukas / cardplayer.com nuotr

Teisėjas Aleksandras Korolis sakė, kad kai kurie tų asmenų straipsniai gali sukurti „Baltarusijoje situaciją, panašią į Ukrainos“, kur kovos tarp kariuomenės ir prorusiškų separatistų per ketverius metus jau pareikalavo mažiausiai 10 tūkst. gyvybių.

Vienas iš atsakovų, mokyklos sargas Aleksandras Alimkinas, savo tekstuose tinklalapyje „Regnum“ tvirtino, kad „baltarusių kalbos mokymasis gali visam laikui pažeisti smegenis“ ir aiškino, kad Baltarusija yra Rusijos teritorijos dalis.

Teisme jis pareiškė, kad turi baltarusišką pasą, tačiau yra Sovietų Sąjungos pilietis.

A.Alimkinui, universiteto lektoriui Jurijui Pavlovecui ir laikraščio redaktoriui Sergejui Šiptenkai teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmes, jų vykdymą atidedant trejiems metams. Jie buvo paleisti teismo salėje.

Minėti asmenys buvo suimti 2016-ųjų gruodį dėl savo straipsnių ir tinklaraščio įrašų tame tinklalapyje.

S.Šiptenka parašė, kad „Baltarusijoje lėtai naikinama viskas, kas yra rusiška“.

Tarp Lenkijos ir Rusijos įsikūrusią Baltarusiją jau nuo 1994-ųjų valdo autoritariškas prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Rusija ir Baltarusija yra artimos sąjungininkės bei prekybos partnerės, tačiau Minskas yra kritikavęs Maskvos vaidmenį Ukrainos krizėje. A.Lukašenka kategoriškai neigia, kad yra Kremliaus marionetė, ir neretai demonstruoja nepriklausomybę pereidamas prie baltarusių kalbos.

Kad atsvertų Maskvos įtaką, A.Lukašenka mėgino taisyti ryšius ir su Vakarais ir sušvelnino veiksmus prieš opoziciją.

ES ir JAV neseniai atšaukė Baltarusijai taikytas sankcijas po gana sklandžiai įvykusių rinkimų ir politinių kalinių paleidimo.

Vis dėlto Minsko santykiai su Kijevu yra įtempti. Praėjusį lapkritį Baltarusijoje buvo sulaikytas ukrainiečių visuomeninio radijo žurnalistas, kuris yra kaltinamas šnipinėjimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius