-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje vėl buvo sulaikyti Lenkų sąjungos aktyvistai

Baltarusijos milicija trečiadienį sulaikė apie 20 opozicinės Lenkų sąjungos narių, – jau antrą kartą šią savaitę, pirmadienį buvo areštuoti 40 Baltarusijos lenkų.
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka dalyvavo forume Belarus EXPO 2009.
Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka dalyvavo forume „Belarus EXPO 2009“. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Baltarusijos valdžios elgesys su šalyje gyvenančia lenkų mažuma periodiškai sukelia įtampą tarp Minsko ir Varšuvos. 10 mln. gyventojų turinčioje Baltarusijoje gyvena apie 400 tūkst. lenkų.

 Kaip agentūrai „Reuters“ telefonu sakė Baltarusijos lenkų sąjungos opozicinės grupės atstovė Andzelika Orechvo, tarp sulaikytųjų yra ir šios grupės vadovė Andželika Borys.

Vėliau agentūrai „France Press“ A.Borys sakė buvusi trumpai sulaikyta kartu su kolegomis, kai vyko į teismo posėdį Valažine.

„Jie sustabdė automobilį, liepė man išlipti, įsodino į milicijos furgoną ir nuvežė į nuovadą Valažino mieste“, – pasakojo ji telefonu agentūrai AFP. A.Borys dar pridūrė, kad ji nebuvo niekuo apkaltinta ir vėliau paleista, jai leista važiuoti į Valažino teismą.

Valažino teisme trečiadienį nagrinėjama byla dėl Lenkų sąjungos skyriaus Ivenčiuje narių veiksmų; jie, vadovaujami Teresos Sobol, esą buvo „užgrobę“ Lenkų namus šiame mieste.

 Milicija, savo ruožtu, praėjusią savaitę užėmė šiuos namus. Tą įvykį pasmerkė Lenkijos prezidentas ir ministras pirmininkas.

Pirmadienį buvo sulaikyti 40 Lenkų sąjungos aktyvistų, dalis jų buvo nubausti baudomis ir paromis areštinėje. Baltarusijos lenkų sąjunga 2005 metais skilo į dvi grupes, kurių viena yra ištikima valdžiai, o kita – opozicinė.

A.Sobol yra kaltinama ir neteisėtu humanitarinės pagalbos iš Lenkijos priėmimu 2004 metais.

 Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis antradienį ragino savo kolegą Baltarusijoje Aleksandrą Lukašenką asmeniškai pasidomėti šia byla.

Tą pačią dieną ES užsienio reikalų vadovė Catherine Ashton pasmerkė minėtus sulaikymus ir nurodė, jog tokie dalykai gali pakenkti ES ir Baltarusijos santykiams.

Baltarusijos valdžia baiminasi šalyje gyvenančių lenkų „penktosios kolonos“.  Iki konfliktų ir pasidalinimų Baltarusijos lenkų sąjunga (BLS) – visuomeninė organizacija, kurios įstatuose nebuvo numatyta politinė veikla – turėjo 25 tūkst. narių, rašoma BBC tinklalapyje.

Tačiau 2005 metų liepą BLS atsidūrė politinių aistrų sūkuryje. Baltarusijos teisingumo ministerija nepripažino V organizacijos suvažiavimo, per kurį BLS pirmininke buvo išrinkta A.Borys, sprendimo.  Gardine buvo surengtas dar vienas sąjungos suvažiavimas ir išrinkta oficialios valdžios remiama vadovybė, kurią kritikuoja „atskilusios“ BLS nariai. Tačiau „teisėtos“ organizacijos, kurią pripažino Baltarusijos teisingumo ministerija, vadovų nepalaiko oficialioji Varšuva.

Dabartinis konfliktas Ivenčiaus miestelyje, taip pat nesutarimai tarp lenkų sąjungos grupių Ščiutine, Gardine, Breste, Valažine – tai atgarsis besitęsiančio organizacijos skilimo, kurį, pasak nepriklausomų ekspertų, pakurstė Baltarusijos valdžios veiksmai.

Dar 2005 metais prezidentas A.Lukašenka apkaltino Lenkiją, kad ji „vykdydama iš Vašingtono gautus nurodymus“ mėgina per Baltarusijos lenkus destabilizuoti padėtį šalyje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius