TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusijos diktatorius A.Lukašenka prabangos sau negaili: pažiūrėkite, kaip gali atrodyti jo vila Sočyje

Oficialiai Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka turi tik vieną rezidenciją – vadinamuosius Nepriklausomybės rūmus. Tačiau neoficialiai yra priskaičiuota 18 rezidencijų, o, kaip teigiama, 19-oji statoma Rusijoje šalia Sočio, kalnuose, Krasnaja Poliana gyvenvietėje. Taip skelbiama bendrame žurnalistiniame BELSAT ir BELPOL tyrime.

Kaip skelbia belsat.eu, atidžiai išanalizavus statybų planus ir interjero 3D maketus, akivaizdu, kad būsimos rezidencijos projektas atitinka tokį, koks tiktų svarbiausiam šalies žmogui.

„Monolitinio gelžbetonio sienos, paauksuotos durų rankenos, baseinai, virtuvės, restoranai, asmeninis kabinetas ir iki dantų ginkluota apsauga... Kuo ne vieta gyventi į pensiją išėjusiam politikui, kuriuo baltarusiai seniai nesidžiaugia?“ – rašo belsat.eu.

Tyrimą kartu su BELSAT žurnalistais atliko BELPOL organizacija, vienijanti pasitraukusius ir opozicijoje dirbančius buvusius Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnus.

Netoli Sočio esanti rezidencija, kaip skelbiama, bus išties prabangi. Jos projekto dokumentai, pasiekę BELPOL, yra iš įmonių grupės „Krasnodargraždanprojekt“, kuri tą rezidenciją ir stato. Statybų planuose – 12 objektų, kurių bendras plotas sieks 7 374 kv. m, viso sklypo plotas – daugiau nei 9,7 hektaro.

Maždaug trečdalį sklypo užima „pagrindinis pastatas“, projektuojamas, kaip teigiama, šeimininkui.

„Belsat News“ nuotr./Vaizdai iš būsimos A.Lukašenkos rezidencijos Sočyje
„Belsat News“ nuotr./Vaizdai iš būsimos A.Lukašenkos rezidencijos Sočyje

Visą tyrimo tekstą galite rusų kalba galite rasti čia.

„Žemės sklypas priklauso Baltarusijos valstybei, vadinasi, visuomenei, o įmonė-pirkėja susijusi su Lukašenkai artimu verslininku Viktoru Šeimanovu, kuris aptarnauja stambiausius šešėlinius diktatoriaus projektus“, – rašo belsat.eu.

Anot BELPOL atstovo Vladimiro Žigario, „tai bus nauja Lukašenkos rezidencija“: „Neatmestina, kad visa tai bus pastatyta Baltarusijos valstybės, Baltarusijos mokesčių mokėtojų sąskaita, bet dėl suprantamų priežasčių nė vienas baltarusis negalės patekti į šitos rezidencijos teritoriją, nes ji priklausys išimtinai tik Lukašenkai.“

Kaip tyrimo autoriams anonimiškai komentavo vienas baltarusių interjero dizaineris, iš pirmo žvilgsnio pagrindinio rezidencijos pastato projektas atrodo išties kaip neblogas projektas.

Neatmestina, kad visa tai bus pastatyta Baltarusijos valstybės, Baltarusijos mokesčių mokėtojų sąskaita, bet dėl suprantamų priežasčių nė vienas baltarusis negalės patekti į šitos rezidencijos teritoriją, nes ji priklausys išimtinai tik Lukašenkai.

Tačiau esą yra dalykų, kuriuos norėtųsi koreguoti: „Tame pačiame aukšte yra ir rūbinė, banketinė salė, virtuvė šaltiems... ir virtuvė karštiems patiekalams, valgomasis, svetainė, vonia (pritaikyta ir turintiems negalią), kino teatras, apsauga ir darbo kabinetas!“

Būtent darbo kabinetas su tyrėjais kalbėjusiems ekspertams ir atrodo kaip ta vieta, kuri įrodo, jog ši rezidencija yra dar viena A.Lukašenkai, nes esą tokio kabineto reikia žmogui, kuris negali bet kokioje salėje priiminėti savo svečių ir kuris tokių svečių tikrai turės.

Rūsyje numatomas ne tik baseinas, kelios pirtys, masažo ir sporto salės, o taip pat – atskiras kambarys slidėms.

Viršutiniame pastato aukšte bus 62 kv. m svetainė, 20 kv. m pirtis, du mažesni (po 36 kv. m) miegamieji ir pagrindinis – 55 kv. m miegamasis. Kaip rašo belsat.eur, tokio dydžio butui kaip šis miegamasis, vidutinis baltarusis turi dirbti pusę gyvenimo, o tada ten pat ir miegoti, ir svečius priiminėti.

O štai šios rezidencijos savininkas svečius galės priiminėti planuojamuose trijuose VIP kotedžuose (po 730 kv. m kiekvienas), vienas iš jų pritaikytas ir turintiems negalią, visur yra baseinai, valgomieji, po tris miegamuosius ir t.t.. Taip pat statomas ketverių apartamentų viešbutis.

Teritorijoje suplanuotas ir restoranų kompleksas, objektai sportui, apsaugai, garažai.

Apie šių objektų statybų slaptumą liudija tai, kad informacijos viešoje erdvėje apie tai rasti iš esmės neįmanoma. Tyrėjai paskambino į minėtą įmonę „Krasnodargraždanprojekt“ ir pasikalbėjo su techninio skyriaus darbuotoja, prisistatydami regiono administracijos atstovais.

„Belsat News“ nuotr./Vaizdai iš būsimos A.Lukašenkos rezidencijos Sočyje
„Belsat News“ nuotr./Vaizdai iš būsimos A.Lukašenkos rezidencijos Sočyje

Išgirdusi, kad norima šį esą užmiesčio svečių namų kompleksą „Krasnaja Poliana“ įtraukti į konkurso dalyvių sąrašą, moteris sutriko: „Jis šiuo metu realizuojamas, aktyviai statomas. Bet dar nėra pastatytas ir neeksploatuojamas. O kur jūs apie jį ką matėte? Mes iš esmės labai neafišuojame informacijos. Bet jeigu pasidalinsite informacija, kur jūs tai radote, būtų šaunu.“

Pasakius, kad informacija rasta greičiausia internete, darbuotoja stebėjosi toliau, tvirtindama, kad įmonė informacijos apie tokį objektą niekur nėra skelbusi.

BELPOL atstovas V.Žigaris sako, kad jeigu rezidencija „Vostok“ (apie ją skaitykite čia) yra didžiausias A.Lukašenkos gautas kyšis, tai visa tai, kas vyksta Sočyje, yra „pati didžiausia iki šios dienos Lukašenkos režimo vagystė iš baltarusių ir Baltarusijos“.

„Kiekvienas baltarusis turi suprasti, kur ir kokiu būdu jį apgaudinėja“, – teigia V.Žigaris.

„Belsat News“ nuotr./Vaizdai iš būsimos A.Lukašenkos rezidencijos Sočyje
„Belsat News“ nuotr./Vaizdai iš būsimos A.Lukašenkos rezidencijos Sočyje

Tyrėjai pasidomėjo, kiek visa ši rezidencija galėtų kainuoti. Ekspertai skaičiuoja, kad jos vertė pastačius sieks apie 150 mln. dolerių (apie 140 mln. eurų).

Pats A.Lukašenka niekada atvirai nekalba apie turimą turtą. Dėl naujos rezidencijos jis yra atkirtęs tik tiek, kad jam užtenka turimų darbo vietų Minske ar užmiestyje, tarsi leisdamas suprasti, jog jokių statybų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius