-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 31 /14:38

Baltarusijos opozicija nesugebėjo suderinti bendros pozicijos dėl dalyvavimo parlamento rinkimuose

Šešių Baltarusijos opozicinių partijų ir judėjimų koalicijai nepavyko suderinti deklaracijos dėl diskusijos visuomenėje, skirtos Baltarusijos opozicijos dalyvavimo parlamento rinkimuose tikslų ir formos, praneša agentūros „Interfax“ korespondentas.
Baltarusijos vėliava
Baltarusijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

12 val. antradienį Minske buvo paskirta spaudos konferencija, kurioje žurnalistams buvo pažadėta pateikti deklaracijos tekstą.

Tačiau prieš jos pradžią opozicijos lyderiai užsidarė gretimame kabinete ir svarstė deklaraciją.

Maždaug po pusvalandžio buvo pareikšta, kad spaudos konferencija atšaukta.

„Šiandien mes nesugebėjome pasirašyti dokumento, pamėginsime surengti dar vieną derybų ratą“, – pareiškė žurnalistams po sprendimo atšaukti spaudos konferenciją Jungtinės piliečių partijos pirmininkas Anatolijus Lebedka. 

„Tai, ką mes galime dabar jums pasakyti, mažoka jums, jūsų leidiniams ir nėra dingstis informuoti“, – paaiškino jis. 

Pasak jo, „ta forma, kuri yra dabar, – penki minus vienas arba keturi plius du, ir taip toliau – ne pati geriausia forma“. „Šeši plius“ – pati geriausia forma, dėl kurios mes turime dar padirbėti“, sakė A.Lebedka.

Jungtinės piliečių partijos pirmininkas pareiškė, kad deklaracijos nepasirašymas antradienį „neturės didelės įtakos partijų pasirengimui rinkimams“. 

Savo ruožtu Baltarusijos krikščionių demokratų partijos (BKDP) steigimo organizacinio komiteto pirmininkas Vitalijus Rymaševskis paaiškino, kad „likus 5 min. iki spaudos konferencijos, judėjimas „Už laisvę“ pateikė naują deklaracijos tekstą“. Jis paaiškino, kad išdėstytą joje siūlymą ankstesnėje stadijoje paskelbė judėjimo dalyviai. Drauge jis atkreipė dėmesį į tai, kad opozicinis Šešetas dvi savaites derino deklaracijos tekstą, ir galiausiai dėl jo nebuvo skirtingų nuomonių.  

V.Rymaševskis mano, jog neleistina judėjimui „Už laisvę“ pateikti naują deklaracijos variantą, kuris „buvo suderintas su keliais (koalicijos) subjektais, o mums (Baltarusijos krikščionims demokratams) iš anksto nebuvo pateiktas“. 

Jis pažymėjo, kad koalicija dar turi galimybę suderinti bendrą deklaracijos tekstą ir išvengti koalicijos žlugimo. V.Rymaševskis atsisakė paaiškinti, kuo iš principo skiriasi deklaracijos variantai. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad ji turi būti žingsnis į bendrą dalyvavimo parlamento rinkimuose poziciją.

V.Rymaševskis pabrėžė, jog Baltarusijos krikščionių demokratų pozicija tokia, kad „negalima dalyvauti rinkimuose, kai yra politinių kalinių“.

Prieš neįvykusios spaudos konferencijos, kurią organizavo judėjimas „Už laisvę, pradžią žurnalistai gavo deklaracijos tekstą, kuriame buvo pareikšta: „Demokratinių kandidatų negali likti balsalapiuose tuo metu, kai šalyje yra politinių kalinių“.

„Mes reikalaujame, kad Baltarusijos valdžia juos kuo greičiau paleistų. Mes raginsime visus Baltarusijos demokratinės visuomenės atstovus atšaukti savo kandidatūras, panaudojus visas agitacinės kampanijos galimybes, likus savaitei iki išankstinio balsavimo pradžios, jeigu iki to laiko visi 15 politinių kalinių nebus paleisti arba šalyje nepasirodys naujų politinių kalinių“, – sakoma deklaracijoje.

Šiame tekste numatoma žiūrėti į artėjančią politinę kampaniją ne kaip į kovą dėl deputatų mandatų, o kaip į dialogą su rinkėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius