-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos opozicija pirmą kartą neberengs „Černobylio kelio“ eitynių ir apsiribos mitingu

„Černobylio kelio“ organizacinis komitetas atsisakė tradicinių eitynių balandžio 26 dieną ir sutiko surengti mitingą sostinės Tautų draugystės parke.
Paukštis netoli Černobylio
Paukštis netoli Černobylio / „Scanpix“ nuotr.

„Mitingas Tautų draugystės parke prasidės 18 valandą. Bus galima nueiti į Černobylio koplyčią ir padėti gėlių. Bet bendrų eitynių prie koplyčios neplanuojama“, – pranešė žurnalistams „Černobylio kelio“ organizacinio komiteto pirmininkas Jurijus Chodyka.

Anksčiau miesto valdžia atmetė paraišką surengti eitynes ir mitingą prie Černobylio koplyčios Karastojanovo gatvėje.

„Faktas, kad Minsko miesto vykdomasis komitetas pažeidė mūsų konstitucines teises, pakeitė šio renginio formą, uždraudė mums faktiškai eitynes. Bet, dėkui Dievui, leido mitingą. Tik masinis mitingas atitiks tą įvykį, kurį mes minime – Černobylio tragedijos 25-ąsias metines“, – sakė J.Chodyka.

„Mes imsimės visų priemonių, kad milicija elgtųsi padoriai, nesikištų, nepaimtų nei vėliavų, nei transparantų“, – pridūrė akcijos organizacinio komiteto vadovas.

Jis informavo apie įvykusį susitikimą su teisėsaugos institucijų atstovais, su kuriais pavyko susitarti, kad milicija per akciją būtų apsirengusi uniforma. J.Chodyka sakė, jog organizatoriams teko sutikti su tuo, kad akcijos dalyviai turės būti patikrinti metalo ieškikliu.

Pasak jo, „Černobylio kelio“ organizatoriai dės visas pastangas, kad ateityje vėl sugrįžtų prie tradicinės renginio formos – eitynių".

„Bet dabar svarbiausia – surinkti kuo daugiau žmonių, įveikti baimę, kurią sukėlė brutalus susidorojimas gruodžio 19 dieną“, – pareiškė J.Chodyka, turėdamas valdžios išvaikytą masinę protesto demonstraciją prieš Aleksandro Lukašenkos perrinkimą Minske.

Savo ruožtu buvęs kandidatas į Baltarusijos prezidentus Vitalijus Rymaševskis pažymėjo: „Negalima sakyti, kad tai (mitingas parke) priimtinas variantas, bet tai kompromisas, esant dabartinėms aplinkybėms“.

„Dabartinėmis sąlygomis, ypač po tragiškų įvykių metropolitene, neverta provokuoti (valdžios). Aišku, kad Baltarusijos valdžia ir jėgos struktūros panaudos šį atvejį, kad paspaustų ir kuo labiau sumažintų visas galimas laisvės ir žmogaus teisių apraiškas Baltarusijoje. Tarp jų teisę rengti laisvas eitynes“, – pareiškė V.Rymaševskis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius