-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 21 /10:55

Suomijos pasienyje Rusija kuria „migracijos krizę“: migrantus atgabena FSB

JAV Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertų teigimu, Rusija Suomijos pasienyje naudoja hibridinio karo taktiką, kartoja „migracijos krizės“ scenarijų, kurį Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos pasienyje naudojo Baltarusija. Taip, analitikų manymu, bandoma destabilizuoti NATO.
Sulaikytas Estijoje gyvenantis vyras iš Latvijos vežęs 5 sirus
Migrantai. Asociatyvinė nuotr. / Valstybės sienos apsaugos tarnybos nuotr.

Ataskaitoje teigiama, kad Rusija tikriausiai naudoja žinomą hibridinio karo taktiką, kad dirbtinai sukurtų migracijos krizę Suomijos pasienyje.

Lapkričio 18 d. Suomijos valdžios institucijos uždarė keturis kontrolės punktus Suomijos pasienyje su Rusija po to, kai Suomijos sienos apsaugos tarnyba pranešė, kad nuo 2023 m. rugsėjo prie Suomijos sienos iš Rusijos atvyko apie 300 prieglobsčio prašytojų, daugiausia iš Irako, Jemeno, Somalio ir Sirijos.

VSAT nuotr./Sulaikyti nelegalūs migrantai
VSAT nuotr./Sulaikyti nelegalūs migrantai

Lapkričio 20 d. Suomijos leidinys „Iltalehti“ pranešė, kad Suomijos valdžios institucijos svarsto galimybę lapkričio 21 d. naktį uždaryti visą sieną su Rusija.

„Mažai tikėtina, kad šie migrantai savo noru būtų toliau likę Suomijos pasienyje esant minusinei temperatūrai po to, kai pasieniečiai neleido jiems įvažiuoti į Suomijos teritoriją, ir tai rodo, kad su šia situacija greičiausiai susijusi Rusija“, – teigė ekspertai.

Ekspertai primena, kad Kremlius atmetė Suomijos kaltinimus, jog Rusija prisidėjo prie dirbtinio migrantų antplūdžio kūrimo.

„Akivaizdi Rusijos hibridinio karo taktika Rusijos ir Suomijos pasienyje yra panaši į Rusijos ir Baltarusijos sukurtą migracijos krizę Lenkijos pasienyje 2021 m. ir, tikėtina, kad ja lygiai taip pat siekiama destabilizuoti NATO“, – pabrėžia analitikai.

ISW pažymi, kad institutas jau anksčiau yra įvertinęs, jog Kremlius leido ar galbūt tiesiogiai kontroliavo Baltarusijos dirbtinį migracijos krizės sukūrimą Lenkijos pasienyje 2021 m.

„Kremlius pasinaudojo sufabrikuota 2021 m. krize, kad nepagrįstai apkaltintų NATO agresija prieš Baltarusiją“, – teigia karo analitikai.

Migrantus atgabena FSB

Prieglobsčio prašytojai taip pat pradėjo rodytis Salos pasienio punkte Laplandijoje. Nuo čia iki artimiausio Rusijos miesto – 182 kilometrai. Suomijos dienraščio „Helsingin Sanomat“ žurnalistai paskambino į viešbutį Rusijos mieste Kandalakšoje.

Vieno Kandalakšos viešbučio administratorius sakė, kad viešbutis užsakytas migrantams, „daugiausia iš Sirijos“.

„Kai kurie iš jų jau atvyko, kiti atvyks vakare“, – pirmadienį sakė administratorius.

Pasak jo, viešbutyje užsiregistravę svečiai išvyko į miestą pirkti dviračių.

Jo teigimu, šie žmonės antradienį išvyks į Suomiją. Tačiau jiems nereikės dviračiais įveikti 182 kilometrų. Administratorius žino, kad jiems bus suorganizuota pristatymo paslauga.

Kas suorganizuos atvežimą?

„Mūsų pareigūnai, FSB“, – atsakė administratorius.

Rusijoje pasienio tarnyba yra Federalinės saugumo tarnybos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius