-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusijos valdžia blokavo populiarų opozicijos naujienų tinklalapį

Baltarusijos informacijos ministerija už „nelegalaus turinio“ platinimą apribojo prieigą prie pagrindinio opozicijos tinklalapio „Chartija 97“ (charter97.org).
Baltarusija
Baltarusijos valdžia blokavo populiarų opozicijos naujienų tinklalapį / Sputnik

Ministerija ketvirtadienį informavo, kad tai buvo padaryta, nes tinklalapis platina Visuomenės informavimo priemonių įstatymo draudžiamą informaciją.

Šį tinklalapį įkūrė opozicijos politikas Andrejus Sanikovas, 2010 metais varžęsis su Aliaksandru Lukašenka prezidento rinkimuose. Tinklalapis buvo blokuotas trečiadienio vakarą.

Informacijos ministerija nurodė, kad buvo nuspręsta „apriboti prieigą“, nes „Chartija 97“ „skelbia informaciją, kurią draudžiama platinti“.

Ji savo sprendimą motyvavo įstatymu, draudžiančiu platinti neregistruotų organizacijų informaciją ir bet kokią informaciją, propaguojančią ekstremizmą ar kenkiančią valstybės nacionaliniams interesams. Ministerija nepatikslino, kuris iš šių draudimų buvo pažeistas.

Nuo 1994-ųjų Baltarusijai vadovaujantis ALukašenka po 2010 metų rinkimų ėmėsi griežtų priemonių prieš opoziciją, o dešimtys jos atstovų buvo pasiųsti į kalėjimą.

Tinklalapio „Chartija 97“ būstinėje buvo surengta krata. Jo redaktorė Natalija Radina pabėgo iš Baltarusijos, o 2011 metais Lietuva jai suteikė politinį prieglobstį. Pabėgėlės statusą jai yra suteikusios Jungtinės Tautos.

N.Radina sakė, kad Informacijos ministerijos sprendimas blokuoti tinklalapį yra „dar vienas smūgis žodžio laisvei Baltarusijoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Sanikovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Sanikovas

Kitas populiarus opozicijos tinklalapis „Baltarusijos partizanas“ (belaruspartisan.org) buvo blokuotas pernai gruodį, bet po kiek laiko prieiga prie jo buvo atkurta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius