-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusių kovos su pareigūnų smurtu būdai: „Juodoji knyga“ ir nuimamos kaukės

Taikūs baltarusių protestuotojai pasitelkia naujus būdus kovoti su režimui lojalių teisėsaugos pareigūnų smurtu: bandoma nuimti kaukes ir įamžinti jų veidus. Savo ruožtu aktyvistai platformos „Telegram“ kanale „Juodoji knyga“ bando nustatyti smurtaujančių pareigūnų tapatybes.
Baltarusių pareigūnas
Baltarusių pareigūnas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose pradėjo plisti vaizdo įrašai, kaip protestuotojai bando nuimti arba sėkmingai nuima teisėsaugos pareigūnų, neretai apsirengusių civilių rūbais, kaukes. Toks žingsnis priverčia juos atsitraukti.

Nepriklausoma baltarusių žurnalistė Hanna Liubakova dalijasi vaizdo įrašu, kaip protestuojančias Valstybinio lingvistinio universiteto studentes filmuojančiam pareigūnui bandoma nuimti kaukę. Netrukus jis, laikydamasis už kaukės, išeina.

Tokių vaizdelių – ne vienas. Šeštadienį Minske vykusio moterų maršo metu vienas pareigūnų pabėgo nuo jo kaukę nuplėšusių ir su šluota mušančių protestuotojų.

Ši moteris buvo brutaliai sulaikyta bandydama nuimti civilių rūbais apsirengusio pareigūno kaukę. Tut.by skelbia, kad jai buvo iškelta baudžiamoji byla.

„Pagalvos du kartus“

Rugpjūčio 9 dieną prasidėję taikūs protestai prieš šalies prezidentu pasiskelbusį Aliaksandrą Lukašenką malšinami smurtu ir sulaikymais. Nuo demonstracijų pradžios sulaikyta daugiau nei 10 tūkst. žmonių, išėjusieji į laisvę pasakoja apie kankinimus.

Platformoje „Telegram“, tapusioje itin svarbia protestų saviorganizacijos dalimi, buvo sukurtas kanalas „Juodoji knyga“, skirtas kovoti su pareigūnų smurtu. Joje atsiduria jėgos struktūrų darbuotojų nuotraukos ar vaizdo įrašai, kuriuose matomi jų veidai.

„Vienintelis būdas sustabdyti smurtą – nuplėšti kaukes, tiesiogine ir perkeltine prasme. Pareigūnas, kuris nebėra anonimas, prieš ką nors sumušdamas ar pagrobdamas pagalvos du kartus“, – „The Guardian“ sakė tapatybės nenorėjęs atskleisti kanalo įkūrėjas.

Pasak kanalo įkūrėjo, kai gaunamos nuotraukos ir vaizdo įrašai su pareigūnų veidais, paieška vykdoma pasitelkiant technologiją, leidžiančią atpažinti veidus. Jei tai nėra veiksminga, kreipiamasi į visuomenę prašant identifikuoti pareigūnus. Dažnai žmonės nuotraukose pamato savo pažįstamus. Kai „Juodosios knygos“ komanda sužino pareigūno vardą, gali ieškoti informacijos atviruose šaltiniuose.

Taip pat buvo sudarytas interaktyvus „Juodasis Baltarusijos žemėlapis“, kuriame – prie represijų prisidėjusių pareigūnų vardai, pavardės, jų padaryti nusikaltimai, registracijos adresai, informacija apie šeimos narius ir t.t.

Paviešino pareigūnų informaciją

Praeitą savaitę daugiau nei 2 mln. sekėjų turintis „Telegram“ kanalas „Nexta“ paskelbė, kad „kiberpartizanai“ atsiuntė nutekintą duomenų bazę, kurioje – informacija apie dešimtis tūkstančių policijos darbuotojų.

„Nexta“ rašė, kad informacija bus paviešinta, jei per savaitę smurtas nesustos. Kanalas taip pat paragino pastarąjį mėnesį iš tarnybos pasitraukusius policininkus pateikti asmeninę informaciją, kad nebūtų padaryta klaida ir jie nebūtų paviešinti kaip represijų vykdytojai.

„Laikas pereiti į žmonių pusę, antraip jūsų gyvenimas nebebus toks kaip anksčiau“, – rašė „Nexta“.

Trečiadienį vakare buvo paviešinta 12-os riaušių policijos pareigūnų, kurių rankos esą „yra suteptos krauju“, vardai ir gimimo datos, kai kurių jų automobilių numeriai.

VIDEO: Savaitgalis Baltarusijoje: Minske žygiavo 150 tūkst. protestuotojų, sulaikyta per 400 žmonių

„Juodosios knygos“ įkūrėjas „The Guardian“ neigė, kad jo grupė skatina smurtą prieš milicininkus: tikino, kad taip siekiama priversti juos būti atsakingus už savo veiksmus ir bijoti dėl teisinių pasekmių už įvykdytus nusikaltimus.

Trečiadienį aukšto rango Baltarusijos Vidaus reikalų ministerijos pareigūnas Andrejus Paršinas paskelbė, kad buvo iškeltos 43 baudžiamosios bylos prieš asmenis, kurie neva grasino pareigūnams, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Prisideda ir S.Cichanouskaja

Prezidento rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi, šiuo metu Lietuvoje esanti Sviatlana Cichanouskaja „Telegram“ kanale paskelbė, kad rengiamas jėgos struktūrų darbuotojų, opozicijos nuomone, prisidėjusių naudojant smurtą prieš protestuotojus, juodasis sąrašas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja Vilniaus restorane šventė gimtadienį
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Sviatlana Cichanouskaja Vilniaus restorane šventė gimtadienį

„Mums perdavė tų, kas kankina ir muša žmones, vardus ir pavardes. Todėl mes rengiame atskirą valdininkų ir jėgos struktūrų darbuotojų, kurie dalyvavo ir toliau dalyvauja milicijai savivaliaujant, sąrašą.

Mes pavadinome jį „Taraikovskio sąrašu“, – savo paskyroje platformoje „Telegram“ parašė S.Cichanouskaja.

34 metų Aliaksandras Taraikovskis – pirmoji auka taikių protestų metu. Dėl jo žūties opozicija kaltina jėgos struktūrų darbuotojus.

Pasak S.Cichanouskajos, į sąrašą bus įtraukti žmonės, „prisidėję prie kankinimų, neteisėtų areštų ir tyčiojimosi iš sulaikytųjų“.

„Kaltiesiems identifikuoti aktyviai dirbame su teisių gynėjais ir projektu „Baltarusijos juodoji knyga“. Perduosime šį sąrašą į Ukrainą, Turkiją, Rusiją, Europos Sąjungos šalis ir JAV. Sąrašas bus paskelbtas ir bus nuolat plečiamas“, – rašė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius