-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusių opozicija kreipiasi į lietuvius: mus bando supriešinti

Vilniuje prieglobstį radusi baltarusių opozicija pajuto, kad dalies Lietuvos politikų ir visuomenės požiūris į juos ima keistis – solidarumą vis dažniau ima lydėti įtarumas. Pastaruosius kelerius metus Sviatlanos Cichanouskajos vadovaujamas biuras daugiausia dėmesio skyrė tarptautinei diplomatijai, tačiau pastaruoju metu nusprendė daugiau išteklių skirtis dialogui su Lietuvos visuomene lietuvių kalba.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Buvusi anglų kalbos mokytoja S.Cichanouskaja 2020 metais rado prieglobstį Lietuvoje po to, kai režimas pagrasino jai represijomis dėl to, kad drįso mesti iššūkį A.Lukašenkai prezidento rinkimuose
  • Kremliui lojalus A.Lukašenkos režimas pernai ją nuteisė 15 metų laisvės atėmimo bausme už akių už išdavystę ir „sąmokslą siekiant užgrobti valdžią“
  • Pastaruoju metu Lietuvoje vis daugiau diskutuojama apie augančią baltarusių imigraciją į Lietuvą

S.Cichanouskajos biuras trečiadienį pradėjo tvarkyti puslapį lietuvių kalba. Pirmajame įraše Aliaksandro Lukašenkos režimo oponentai padėkojo lietuviams už paramą ir paragino nesileisti skaldymui:

„Mieli lietuviai!

2020 m. baltarusiai pasakė diktatoriui Lukašenkai: „Eik šalin!“, Rusija padėjo diktatoriui išsilaikyti, o baltarusiai patyrė stalinines represijas. Kasdien režimo tarnai įsiveržia į 20-30 baltarusių namus ir meta už grotų 10-20 žmonių. Iš baltarusių atima turtą, juos kankina, žudo.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Viktorijos Čmilytės-Nielsen susitiko su Sviatlana Cichanouskaja
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Viktorijos Čmilytės-Nielsen susitiko su Sviatlana Cichanouskaja

Deja, ne visi už Baltarusijos ribų žino, kad baltarusiai ir Lukašenkos režimas nėra tas pats. Daug kas mano, kad baltarusiai nustojo kovoti ir susitaikė su diktatūra. Bet taip nėra! Tai įrodo prieš baltarusius tebesitęsiančios represijos. Baltarusiai ir toliau priešinasi tiek Baltarusijoje, tiek užsienyje. Daugelis jų kovoja Ukrainoje prieš Rusijos agresiją.

Baltarusiai, kaip ir ukrainiečiai, kovoja prieš „rusų pasaulio“ plėtrą, prieš Rusijos imperiją, kuri dabar nusprendė atkeršyti už savo pralaimėjimus XX a. pabaigoje. Imperija neslepia, kad Baltarusija ir Ukraina nėra paskutiniai jos taikiniai. Ji grasina ir kitoms Europos šalims. Dėl to mūsų kova tampa bendra kova už laisvę, nepriklausomybę ir demokratiją.

Šioje kovoje baltarusiams labai reikia paramos ir solidarumo.

Ačiū už pagalbą, kurią mums teikiate nuo 2020 m. Baltarusiai niekada nepamirš Jūsų svetingumo ir draugiškumo.

Solidarumas ir pagalba yra mūsų ginklas bendroje kovoje. Štai kodėl priešai deda pastangas mus supriešinti, sukelti nesantaiką, įvaryti tarp mūsų pleištą. Jie bando atimti mūsų laisvę. Galime tam pasipriešinti savo draugyste ir vieninga pozicija prieš jų imperinius siekius.

Mūsų veikla nukreipta į ateitį. Norime, kad mūsų šalis nustotų būti baubu ir grėsme kaimynams. Norime taikiai ir laisvai gyventi savo šalyje, lankytis svečiuose pas kaimynus, pažinti jų kultūrą, plėtoti verslą. Kad tai pasiektume, turime geriau pažinti vieni kitus. Mūsų nežinojimas yra mūsų priešų stiprybė. Žinojimas ir susikalbėjimas – mūsų stiprybė!“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius